Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Посланикът ни в Лондон: Великобритания не ни е информирала за ареста на българите

Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, които се цитират в статията на BBC, заяви за БТА посланикът на България във Великобритания Марин Райков.

Той даде следното обяснение защо българското посолство не е било информирано за арестите от февруари до сега: „Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството“, обясни посланик Райков. „Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно ние не знаем, независимо, че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани“, каза Райков.

„Една от жените, чието име се цитира, е била член на изборна комисия, но не е била представител на държавата, т.е. нейното определяне като такава е било от волята на съответна политическа партия“, каза още посланик Райков.

BBC съобщи имената на тримата българи: Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Засега е известно, че са обвинени по закон за държавните тайни, който има широк обхват. Те са били част от петима задържани през февруари по подозрение в нарушаване на закона за личните документи.

Партия „Възраждане“ поиска Външно министерство да даде отговор защо са арестувани тримата българи. Костадин Костадинов написа във Фейсбук страницата си:

„Току що разбрах, че трима българи са арестувани в Англия по обвинения за шпионаж в полза на Русия. Веднага мога да се обзаложа, че най-много до ден-два американските българоезични медии ще се опитат да ги изкарат членове на „Възраждане“.

Но да оставим напъните за фалшиви новини на фалшивите медии. Други неща са сериозни и много притеснителни:

  1. Никой не е уведомен за ареста на българите – нито техните близки (иначе биха казали поне на нашите власти), нито нашето посолство, нито дори английските медии.
    2. Арестите са извършени февруари, а се оповестяват сега. Повече от половин година трима българи гният в английски затвор. Защо?
    3. Как така са арестувани за шпионаж, а обвиненията им са за притежавани „документи с невярно съдържание“?
    4. Нали Англия ни е съюзник в НАТО? Защо поне българските служби не са уведомени?

Всички тези въпроси навеждат на следните два извода. Или Англия се отнася към нас, българите, като към нечовеци и демонстрира пълно презрение към нашите граждани и нашата държава, или ставаме свидетели на поредния епизод от нескончаемата психологическа и информационна война на САЩ срещу Русия. Война, в която англичаните имат поддържаща роля, но която въобще не е за подценяване – спомнете си само случая „Скрипал“ и прословутото му отравяне. Ако е така, тримата наши сънародника ще имат същата съдба, каквато имаше Сергей Антонов при скалъпената от ЦРУ т.нар. „българска следа“ в атентата срещу папата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.