Разследвания и новини без цензура

понеделник, 26 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

100 млн. лв. ще струва „малкото градче“ на НАТО край Ямбол

Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища, за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, съобщи военният министър Тодор Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана. По думите му, ще бъде построено „едно малко градче“.

Министърът посочи, че министерството на отбраната има средства в бюджета да възложи проектиране, но това още не се е случило. Тагарев твърди, че част от средствата щели да дойдат от НАТО.

Преди месец жители на Ямбол излязоха на протест срещу нова военна база за натовски войски в областта. „Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура“, отговори Тагарев във връзка с това дали бойната група ще бъде настанена в област Ямбол – в базите в с. Безмер и с. Кабиле. Той твърди, че решение къде точно ще бъде настанена групата все още не е взето.

„Малкото градче“, по думите на Тагарев, за бойната група на НАТО трябва да бъде построено до 2025 г. Според Тагарев основната част от офицерите в многонационалната група ще бъдат от Италия, като „групата ще има отбранителни функции при заплаха от агресор“. Тагарев заяви пред депутатите, че числеността на групата може да нарасне до около 1500 души в мирно време. От  изслушването стана ясно, че към момента от многонационалната група на НАТО у нас се намират около хиляда военнослужещи, базирани в американската база в Ново село.

Още по темата: Тагарев: Русия ни провокира, обсъждаме отговор с НАТО 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.