Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Посолства на САЩ са били ударени с микровълни с висока мощност, според експерти – ето как работят тези оръжия

Някои от случаите на мистериозното заболяване, което е засегнало служители на американски посолства и служители на ЦРУ от 2016 г. насам в Куба, Китай, Русия и други страни, най-вероятно са причинени от импулсна електромагнитна енергия, според доклад на експертна група, свикана от националните разузнавателни агенции.

Констатациите на доклада са подобни на тези на друг доклад, публикуван от Националните академии през 2020 г. В този доклад комисия от 19 експерти по медицина и други области заключи, че насочената, пулсираща радиочестотна енергия е „най-правдоподобният механизъм“ за обяснение на болестта, наречена „Хавански синдом„.

Нито един от докладите не е окончателен и техните автори не се занимават с това кой е взел на прицел посолствата или защо са били насочени. Но технологията зад предполагаемите оръжия е добре известна и датира от надпреварата във въоръжаването през Студената война между САЩ и Съветския съюз. Микровълновите оръжия с висока мощност обикновено са предназначени да деактивират електронното оборудване. Но както показват докладите за синдрома на Хавана, тези енергийни импулси могат да навредят и на хората.

„Като електрически и компютърен инженер, който проектира и изгражда източници на микровълни с висока мощност, прекарах десетилетия в изучаване на физиката на тези източници, включително работих с Министерството на отбраната на САЩ“, разкрива Едл Шамилоглу, изтъкнат професор по електротехника и компютърно инженерство от Университета на Ню Мексико, в статия, публикувана от Sci Tech Daily.

Микровълновите оръжия с насочена енергия преобразуват енергията от източник на енергия – стенен щепсел например или двигателя на военно превозно средство – в излъчена електромагнитна енергия и я фокусират върху цел. Насочените микровълни с висока мощност повреждат оборудването, особено електрониката, без да убиват близките хора.

Два добри примера са Counter-electronics Highpowered Microwave Advanced Missile Project (CHAMP) на Boeing, който е микровълнов източник с висока мощност, монтиран в ракета, и Tactical High-power Operational Responder (THOR), който наскоро беше разработен от изследователската лаборатория на ВВС на САЩ за сваляне на т.нар. рояци дронове (можество дронове, които могат да атакуват целта едновременно).

Противодроновото оръжие THOR на ВВС на САЩ

Микровълновите оръжия датират от времето на Студената война

Тези видове микровълнови устройства с насочена енергия се появиха на сцената в края на 1960-те години в САЩ и Съветския съюз. Те са станали възможни благодарение на развитието на импулсната мощност през 1960-те години на миналия век. Импулсната мощност генерира къси електрически импулси, които имат много висока електрическа мощност, което означава както високо напрежение – до няколко мегаволта – и големи електрически токове – десетки килоампера. Това е повече напрежение от електропреносните линии на дълги разстояния с най-високо напрежение и около количеството ток в мълния.

Плазмените физици по това време осъзнаха, че ако може да се генерира, например, 1-мегаволтов електронен лъч с 10-килоамперен ток, резултатът ще бъде мощност на лъча от 10 милиарда вата или гигавата. Преобразуването на 10% от тази мощност на лъча в микровълни с помощта на стандартна технология за микровълнови тръби, която датира от 1940-те години на миналия век, генерира 1 гигават микровълни. За сравнение, изходната мощност на днешните типични микровълнови фурни е около хиляда вата – милион пъти по-малка.

„Развитието на тази технология по време на американско-съветската надпревара във въоръжаването доведе до своеобразно микровълново енергийно „дерби“. Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., аз и други американски учени получихме достъп до руски импулсни ускорители на мощност, като SINUS-6, който все още работи в моята лаборатория. Имах ползотворно десетилетие на сътрудничество с моите руски колеги, което бързо приключи след идването на власт на Владимир Путин“, пише проф. Едл Шамилоглу.

Посолства на САЩ са били ударени с микровълни с висока мощност – ето как работят тези оръжия

Този микровълнов генератор с висока мощност, построен в Съветския съюз, продължава да работи в лабораторията на проф. Едл Шамилоглу в Университета на Ню Мексико. Снимка: Едл Шамилоглу, Университет на Ню Мексико, CC BY-ND

Китай инвестира в микровълнови оръжия повече от САЩ и Русия

Днес изследванията на микровълни с висока мощност продължават в САЩ и Русия, но вече и в Китай. „Посетих лаборатории в Русия през 1991 г. и лаборатории в Китай през 2006 г., а инвестицията, направена от Китай, засенчва инвестициите в САЩ и Русия. Десетки страни вече имат активни програми за микровълнови изследвания с висока мощност“, твърди проф. Шамилоглу.

Много енергия, малко топлина

Въпреки че тези микровълнови източници с висока мощност генерират много високи нива на мощност, те са склонни да генерират повтарящи се кратки импулси.

„Например, SINUS-6 в моята лаборатория произвежда изходен импулс от порядъка на 10 наносекунди или милиардни от секундата. Така че дори при генериране на 1 гигават изходна мощност, 10-наносекунден импулс има енергийно съдържание само 10 джаула. За да поставим това в перспектива, средната микровълнова фурна за една секунда генерира 1 килоджаул или хиляда джаула енергия. Обикновено отнема около 4 минути, за да заври чаша вода, което съответства на 240 килоджаула енергия“, пише проф. Шамилоглу.

„Ето защо микровълните, генерирани от тези микровълнови оръжия с висока мощност, не генерират забележими количества топлина, камо ли да карат хората да експлодират като печени картофи в микровълнови фурни“, обяснява професорът.

Високата мощност е важна в тези оръжия, защото генерирането на много висока моментна мощност дава много високи моментни електрически полета, които се мащабират като корен квадратен от мощността. Именно тези високи електрически полета могат да нарушат електрониката, поради което Министерството на отбраната на САЩ се интересува от тези устройства, сппред проф. Шамилоглу.

Как се отразява на хората

Докладът на Националните академии свързва микровълните с висока мощност с въздействието върху хората чрез ефекта на Фрей. Човешката глава действа като приемна антена за микровълни в ниския гигахерцов честотен диапазон. Импулсите на микровълните в тези честоти могат да накарат хората да чуят звуци, което е един от симптомите, съобщени от засегнатия американски персонал в посолството в Куба. Други симптоми, описани от страдащите от „синдрома на Хавана“, включват главоболие, гадене, загуба на слуха, замаяност и когнитивни проблеми.

Докладът отбелязва, че електронните устройства не са били нарушени по време на атаките, което предполага, че нивата на мощност, необходими за ефекта на Фрей, са по-ниски, отколкото би било необходимо за атака срещу електрониката. Това би било в съответствие с микровълново оръжие с висока мощност, разположено на известно разстояние от целите. Мощността намалява драстично с разстоянието чрез обратния квадратен закон, което означава, че едно от тези устройства може да произведе ниво на мощност в целта, което би било твърде ниско, за да повлияе на електрониката, но това може да предизвика ефекта на Фрей.

Руснаците и китайците със сигурност притежават възможностите за разполагане на микровълнови източници с висока мощност като тези, които изглежда са били използвани в Куба и Китай, твърди проф. Едл Шамилоглу.

Истината за това какво всъщност се е случило с американския персонал в Куба и Китай и защо може да остане загадка, но технологията, която най-вероятно е включена, идва от учебниците по физика и военните сили в света продължават да я развиват и усъвършенстват.

Източник:Sci Tech Daily
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.