Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Посолството на САЩ: Разочаровани сме от провалeните усилия за съставяне на правителство

“Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство“. Това каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен по време на обяд по повод 20-ата годишнина от присъединяването на  България в НАТО.

„Не е наша работа да се месим в тези дискусии, насърчавахме открито участниците да работят заедно за добри резултати и сме много доволни от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, веднага щом се формира правителство след изборите“, каза посланикът.

Той заяви, че е „оптимист“, че България няма да променя външната си политика. „Няма основание да не бъдем оптимисти за България… България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света – в Югоизточна Европа, с което се откриват огромни възможности някой ден всички страни тук да бъдат партньори в ЕС, заяви Мертен.

Посланикът многократно е уверявал, че посолството не се меси във вътрешната политика на България. Тези думи обаче противоречат на скорошно признание на бившия главен прокурор Иван Гешев. Той съобщи, че докато е бил главен прокурор, хора от посолството са дошли на среща с него и са поискали да се намеси в полза на Иво Прокопиев по негово дело в Специализирания съд. Бившият държавен обвинител направи коментара по повод страха на българските политици да не попаднат в списъка на САЩ на санкционираните по закона „Магнитски“.

Казаното от посланик Мартен, че посолството не се намесва във вътрешните работи на страната ни, също се опровергава от  Доклад на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за дейността на американската дипломатическа мисия в София от май 2022 г. Документът показва как американският посланик на практика налага решения на българското правителство.

Още по темата: Херо Мустафа е налагала решения на българското правителство: доклад на Държавния департамент на САЩ

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.