Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Позорът на Европа: милиарди за оръжия за Украйна, вечерни рокли и дантелено бельо за Турция (видео)

Европа има пари за война и оръжия, но не и за помощ за тежко пострадалите от земетресенията Турция и Сирия. Докато милиарди евро потънаха за въоръжаване на Украйна, помощта за крайно нуждаещите се 23 милиона души, засегнати от опустошителните трусове в двете държави, е само символична.

Видео, заснето в Измир и публикувано в социалните мрежи, показва каква помощ е пристигнала за затрупаните под развалините хора и хилядите останали без дом. Турски доброволци вадят помощите от кашони и показват какво е изпратено – вечерни рокли, дантелено бельо, обувки на висок ток са сред вещите от първа необходимост, получени от бедстващите хора.

Два дни след трагедията, сполетяла Турция и Сирия, украинският президент Володимир Зеленски започна европейската си обиколка, започвайки от Великобритания. Правителството на Обединеното кралство обеща още 2,3 милиарда британски лири (2,7 милиарда долара) под формата на оръжие на Украйна и само 6 милиона долара помощ за тежко пострадалите 23 милиона души в Турция и Сирия.

Фактът, че Зеленски първо посети Великобритания преди Франция и Брюксел, беше  отбелязан като повод за национална гордост. Същото важи и за 2,3 милиарда британски лири (2,7 милиарда долара) военна помощ, която Великобритания даде на Украйна миналата година, сума, за която премиерът Риши Сунак увери, че ще бъде изравнена през тази година. Това прави Великобритания вторият най-голям военен донор на Украйна, написа по този повод британският журналист Дейвид Хърст, основател на Middle East Eye.

Това е размерът пари, налични във Великобритания, когато има политическа воля. Сравнете го със сумата, която правителството на Обединеното кралство каза, че ще бъде похарчена за земетресението в Турция и Сирия, отбеляза журналистът и добави: Когато 15-те благотворителни организации, които съставляват Комитета за извънредни ситуации при бедствия, отправиха своя призив в четвъртък за предоставяне на спасителна и медицинска помощ, подслон, одеяла и храна, външният министър Джеймс Клевърли  обяви, че Обединеното кралство ще дари до £5 милиона ($6 милиона).

На хуманитарно ниво бедствията в глобален мащаб изискват глобален отговор, който надхвърля политиката – или степента, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган или сирийският президент Башар ал-Асад са третирани като парии в събранията на великите и добрите като в Давос, коментира Хърст.

Журналистът изразява възмущение и от пренебрежителното отношение към трагедията, сполетяла двете държави. Само ден след бедствието френското сатирично списание Charlie Hebdo публикува карикатура, показваща разрушена сграда и купчина отломки с надпис: „Няма нужда да изпращаме танкове“.

Това беше нещо повече от еднократна карикатура с лош вкус и Charlie Hebdo не е просто сатирично списание, пише Хърст.

През 2015 г. Hebdo се превърна в епицентър на това, което беше описано като защита на демокрацията и свободата на словото срещу атаки на фанатици и терористи – точно както Украйна се представя днес, припомня Дейвид Хърст. Нейните офиси в Париж бяха нападнати от Саид и Шериф Куаши, твърдящи, че представляват Ал Кайда, убивайки 12 души и ранявайки други 11.

Нападението предизвика масови демонстрации. Скандирането „Je Suis Charlie“ стана вирусно. Charlie Hebdo се превърна в символ на свободата на словото под атаката на варвари с бради. За постигането на тези цели неприкритият расизъм на Charlie Hebdo беше скрит под килима тогава, както продължава да бъде и днес.

Това е шанс да покажем на света, че Западът може да възстановява, не самои да разрушава, пише британският журналист. Но това е последното чувство в умовете на крепостта Европа днес. Крепостта Европа огражда своето богатство. Неговите високи електрифицирани огради и патрули с дронове са там, за да държат езическите орди навън.

Какъв по-силен стимул бихте могли да дадете на милиони хора да търсят лидерство другаде?, попита риторично Хърст, намеквайки за загубата на влияние на Запада в редица държави в Африка и Близкия Изток.

Въпреки че все още не са набрани значителни суми във Великобритания, Франция или Германия, саудитците успяха да съберат  51 милиона долара  четири дни след стартирането  на платформата Sahem за подпомагане на Сирия и Турция. Това са фъстъци за всеки член на саудитското кралско семейство, но значително дарение от самите саудитци. Това засрамва Великобритания, пише британският журналист.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.