Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ПП-ДБ върнаха мандата за съставяне на правителство

ПП-ДБ взеха от президента и веднага върнаха мандата за съставяне на правителство. Предстои Румен Радев да връчи третия мандат на избрана от него парламентарно представена сила. Ако и третият опит за съставяне на правителство се провали, ще има предсрочни парламентарни избори.

„В ръката си нося папката с решението на нашата парламентарна група. За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото партньорите ни не спазиха уговорките. Във втория мандат ние предлагаме отново акад. Денков. Дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС и да не отиваме към поредица от избори, които за съжаление предстоят“, каза Кирил Петков.

„Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание няма подкрепа нито за управленската програма, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление“, каза Николай Денков.

Президентът и Кирил Петков влязоха в диалог за конституционните промени, които са довели до днешната сложна политическа ситуация.

„Как така изведнъж заместник-омбудсманът госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? Трябваше да има въпроси – защо, как, с какви мотиви, имало ни е натиск, защо не се инициира изслушване“, попита Румен Радев, според когото тя е била единствената несвързана пряко или косвено с партии и не е била в несъвместимост от кръга от фигури, от които той може да посочи за служебен премиер.

„Ако за вас това са нормални неща, не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, каза още държавният глава.

Кирил Петков се обърна към него с призив да спести 100 милиона на българските граждани и изборите да са 2 в 1.

„Призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията и сега въпросите са много повече от отговорите. Вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени“, контрира Радев. „Не сезирах КС за правосъдната реформа, но за другите промени го сезирах с ясното основание, че предстоят кризи“, добави президентът и предупреди, че една от тях вече чука на вратата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.