Разследвания и новини без цензура

сряда, 27 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Правителство не с един, а с двама премиери, които да се сменят на 6 месеца, обсъждат ГЕРБ и ПП-ДБ

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са за създаване на съвместно правителство с втория мандат, като премиерът няма да е един, а двама и ще се сменят на всеки 6 месеца.

В неделя сутринта по неофициална информация Борисов е разговарял с Кирил Петков, Христо Иванов и номинираните от двете формации за премиер – Мария Габриел и акад. Николай Денков, съобщи „Гласове“. По време на разговорите, които са били в неделя сутринта и в ранния следобед, лидерите на двете формации са обсъждали вариант за сформиране на мнозинство с втория мандат, като излъчените от двете политически сили за премиер акад. Николай Денков и Мария Габриел се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца.

Според обсъждания вариант първи поста ще заеме кандидатът на ПП-ДБ Николай Денков. Този подход за председателство на ротационен принцип беше възприет и при избора на председател на Народното събрание и благодарение на тази договорка на поста беше избран Росен Желязков от ГЕРБ, който ще оглавява парламента три месеца, след което ще бъде заменен от Никола Минчев от ПП.

Продължаването на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ и евентуалната договорка за получаване на подкрепа от страна на партията на Борисов идва на фона на срещата на лидерите на двете формации в парламента в петък. На нея от ПП-ДБ препотвърдиха категоричната си позиция, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. По неофициална информация на нея Борисов е дал да се разбере, че ГЕРБ няма да участва в мнозинство и да гласува за правителство с различен от Мария Габриел премиер. Нещо повече – бившият еврокомисар е отказала и предложението на ПП-ДБ да участва в правителство с втория мандат като вицепремиер – вариант, който първоначално обсъждаха от коалицията срещу подкрепа за кабинет „Денков“.

На този етап не е ясно дали тази договорка е окончателна и ако е, какъв ход ще предприеме Борисов в понеделник, когато номинираната за премиер Мария Габриел трябва да върне на президента папката с мандата. Ако в оставащото време до 15 ч. в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат за сформиране на правителство с втория мандат, твърде вероятно е Габриел да върне на Румен Радев празна папка без структура и състав на кабинет, което ще означава, че мандатът не е изпълнен и държавният глава ще трябва да връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Още по темата: Мария Габриел е излъгала, че има докторска титла 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.