Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Правителството дава 7,7 милиона лева за борба с антисемитизма

Кабинетът „Денков“ е отпуснал 7,7 милиона лева за борба с антисемитизма в България. Документът е приет от правителството на 18 октомври, две седмици след началото на израелските бомбардировки в Газа, които до момента са отнели живота на над 17 000 палестинци, 6 000 от които – деца, по данни на палестинските здравни власти.

Израелската атака на палестинците последва атака на „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври. До момента загиналите израелци са 1 200 души, по данни на израелските власти.

Съгласно официалните данни от последното преброяване на населението и жилищния фонд от Националния статистически институт на България, като лица, изповядващи юдейско вероизповедание, са се самоопределили 1 736 души. Според Организацията на евреите в България „Шалом“ българските евреи наброяват над 4 000 души, пише в документа.

Парите ще бъдат изразходвани през следващите 4 г. за:

  • „активно участие в международни срещи, посветени на противодействието на антисемитизм“;
  • „провеждане на регулярни срещи на националния координатор за борба с антисемитизма с представители на еврейски организации“;
  • „провеждане на разяснителни срещи и кампании за съдържанието на понятието антисемитизъм и повишаването на осведомеността по въпросите на борбата с антисемитизма пред спортните федерации;
  • „повишаване на осведомеността на доставчиците на медийни услуги и на платформите за споделяне на видеоклипове с фокус върху противодействието на антисемитизма“;
  • семинари, обучения, включително на съдии и прокурори как да разследват езика на омразата;
  • преглед на учебните програми за общообразователна подготовка с цел установяване нивото на познание за Холокоста и др.

Новината за отпуснатите средства съобщи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Във Фейсбук той написа:

„Знаете ли, че правителството на България задели 7 778 000 лв за изпълнение на стратегия за борба с антисемитизма? Тези пари ще се изхарчат до 2027 г., иначе казано по 2 млн лв на година ще бъдат заделени за борба с нещо, което в България не съществува. Защото:

  1. В България има нищожен брой евреи, едва няколкостотин. Те са традиционно напълно интегрирани в българската нация и практически всички от тях, без изключение, произлизат от смесени бракове с българи. Така че на практика те са наши сънародници.
  2. Освен евреите другите семити в България са арабите, които са малко повече, но и те са напълно интегрирани в българското общество и нация. При тях също смесените бракове са правило и особено вторите и третите поколения са неразличими от българите.
  3. Прави впечатление обаче, че стратегията предвижда борба само срещу антиеврейските, но не и срещу антиарабските настроения, което е интересно, предвид факта, че и двете общности са семитски, а това е стратегия срещу антисемитизма все пак.

Антисемитизмът е исторически феномен, присъщ за почти цяла Европа, но не и за България. Вместо тези пари да бъдат похарчени за българските деца, те ще бъдат буквално хвърлени в морето, само и само марионетното правителство на ППДБ-ДПС-ГЕРБ да се докаже пред своите господари. А те станаха толкова много, че вече и на мен ми е трудно да изброя чуждите държави, на които се кланят уж „българските“ управници.“

Още по темата: Израел е използвал изкуствен интелект, за да генерира 12 000 цели за бомбардировки в Газа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.