Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Правителството иска „чуждото влияние“ у нас да се наказва със затвор

Промени в Наказателния кодекс, които да засилят противодействието на „чуждото влияние“ и шпионажа у нас, предлага правителството. Предложенията са част от Доклада за националната сигурност  у нас през 2021 година, който бе актуализиран и внесен в парламента от служебния кабинет в края на миналата година.

В доклада се предлага Наказателният кодекс да уреди наказването на шпионажа не само ако е събирана и издавана класифицирана информация, но и при издаването на „всяка информация, която не е и публична и чието разкриване би създало заплаха или би нанесло вреда на сигурността на държавата“.

По този начин наказуемо ще стане и „упражняването на чуждо влияние върху процеси на вземане на решения“.

В доклада се припомнят изгонените от България руски дипломати във връзка със серия шпионски скандали, които продължиха и през следващата година, но не се проследява и липсва анализ какво се случва в съдебна фаза, където до момента прокуратурата не отбелязва сериозни успехи по отношение на руската дейност у нас.

За пореден път се отбелязва засиленият интерес на руските служби у нас, като се посочва, че те се интересуват основно от икономиката и специализирана информация, отнасяща се до ЕС и НАТО.

По-рано бяха публикувани и докладите за дейността на контраразузнаването, военното и цивилното разузнаване през 2021 година. ДАНС представи механизма, по-който чуждите служби привличат източници.

В актуализираният доклад за националната сигурност се отбелязва все по-нарастваща заплаха от Руската федерация и използването на хибридни инструменти и със закъснение се анализира военната руска агресия срещу Украйна:

„Очертава се продължителен военен конфликт и превръщането му във война на изтощението намирането на дипломатическо решение е малко вероятно. Възможно е провокиране на напрежението и в останалите замразени конфликти като Грузия и Нагорни Карабах“, се посочва в доклада.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.