Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Правителството на САЩ планира да убие 500 000 сови от един вид, за да спаси друг вид

Предложение на Службата за рибата и дивата природа на САЩ да се убият близо половин милион сови, за да се защити петнистата сова, накара природозащитниците и защитниците на хуманното отношение към животните да обсъждат моралния въпрос за убийството на един вид, за да се спаси друг.

Предложението, публикувано през ноември, привлече внимание през последните дни, след като десетки организации за защита на дивата природа и хуманното отношение към животните подписаха писмо, противопоставящо се на плана.

В писмо от 25 март в отговор на предложението на правителството група от 75 организации призова министъра на вътрешните работи Деб Хааланд да отмени този „безразсъден“ план. „Несмъртоносните действия за защита на петнистите сови и техните местообитания трябва да станат приоритетно действие“, се казва в писмото.

Службата за риба и дива природа на САЩ твърди, че ако не се предприемат действия за унищожаване на популацията на ивичестата сова (ястребова сова), северната петниста сова е застрашена от изчезване.

Ивичестата сова измества своя по-малко агресивен роднина, северната петниста сова, в северозападните щати, според американските власти. За да гарантира оцеляването на северната петниста сова, която е застрашен вид, службата предлага масово убийство на над 470 000 ивичести сови в Калифорния, Вашингтон и Орегон за период от три десетилетия. Предложеното действие също така ще помогне за предотвратяване на намаляването на калифорнийските пъстри сови, друг вид, конкуриращ се с обикновените сови, се казва в съобщението.

Защитници на правата на животните казват, че предложението е неустойчиво.

Уейн Пасел, президент на Центъра за човешка икономика и неговото подразделение, Animal Wellness Action, които са съавтори на писмото, нарече плана „неработещ“ в интервю за NPR. Той се съмнява, че планът на правителството може да бъде успешно изпълнен в толкова дълъг период от време.

Природозащитникът твърди, че смъртоносните програми за управление често са успешни в затворени екосистеми като острови, но план за управление, обхващащ такъв обширен регион, не би бил толкова ефективен.

Камерън Бароуз, пенсиониран почетен изследовател в Центъра за природозащитна биология към Университета на Калифорния в Ривърсайд, казва, че без стратегия за управление на популацията на ивичестите сови застрашените петнисти сови ще изчезнат.

„Ако не се направи нищо, за да се забави навлизането на ивичестите сови, ще загубите петнистите сови“, каза той. – „Не са останали много възможности за избор.“

За него писмото, противопоставящо се на правителственото предложение, на практика означава „Предпочитаме да имаме ивичести сови вместо петнисти сови“, каза той.

Докъде трябва да стигнат хората, за да решат проблем, създаден от самите тях?

Експерти по опазване на дивата природа обясняват, че това е проблем, който хората са създали.

През 1990 г. северната петниста сова е включена в списъка на застрашените видове, след като еколози се бориха да защитят местообитанието на птицата от дърводобива. Това също така означава, че Службата за риба и дива природа е задължена по закон да защитава северната петниста сова.

Но приблизително по същото време ивичестата сова (бухал), първоначално с местообитание в източната част на САЩ, се появи като друга заплаха, докато се придвижваше на запад, навлизайки в територията на петниста сова. Унищожаването на местообитанията, предизвикано от човека, е насърчило разпространението на совите в цялата страна. Преместването им на запад оттогава е изместило техните „по-малки, по-малко агресивни братовчеди“, петнистите сови, според Корнелската лаборатория по орнитология.

Петнистите сови са загубили част от местообитанието си заради обезлесяването. Изсечените гори са местообитание, към което по-лесно се приспособява ивичестата сова, смята Камерън Бароуз, изследовател на опазването на дивата природа в Калифорнийския университет в Ривърсайд.

„Това е проблем, който хората са създали. Това не е проблем в природата, който се е случил сам“, подчерта Бароуз пред NPR.

Преди 10 г.  американската Служба за рибата и дивата природа започна четиригодишен експеримент за унищожаване на до 3600 сови в северозападната част на страната. Според Бароуз тази стратегия „забави, но не спря“ инвазията на ивичестите сови.

Срокът за обществено обсъждане на предложението приключи през януари. Окончателно предложение се очаква до лятото, съобщи NBC News.

Още новини: Зелените политики се оказаха не толкова „зелени“: 16 милиона дървета са изсечени заради ветрогенератори 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.