Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Правителството на САЩ спира работа от полунощ, американските военни остават без заплати

Правителството на САЩ спира работа в полунощ на 1 октомври, когато започва новата бюджетна година, ако американските законодатели не приемат временен законопроект, с който да удължат финансирането до приемането на окончателен бюджет на страната. Демократите в Конгреса искат да бъдат отделени повече долари във финансирането на отбраната и помощта за Украйна, докато републиканците отказват да одобрят бюджета. Основният натиск на демократите, Украйна, се превърна в основен проблем на републиканците.

САЩ започнат новата си фискална година на 1 октомври, а Конгресът все още не е приел бюджета за разходи на Министерството на отбраната на стойност 826 милиарда долара за 2024 г.

При спиране на работата на правителството около 171 000 военнослужещи, разположени в чужбина, заедно с десетки хиляди, служещи в САЩ, няма да получат заплати през този период.

Междувременно, според CBS News, САЩ в момента плащат заплатите на над 57 000 украинци, които според медията са военнослужещи, както и пожарникари и медици.

По-рано този месец националният дълг на САЩ надхвърли 33 трилиона долара за първи път в американската история, а само през първата седмица след този рекорд към тези числа бяха добавени 100 милиарда долара. Тези цифри показват, че на всеки американец се падат над 100 000 долара дълг. По пследни данни дългът продължава да нараства с над 14 милиарда долара на ден.

Отказът на републиканци да подкрепят проектобюджета означава, че правителството спира да функционира, буквално, а това означава, че държавните служители в обществените услуги и дори летищните диспечери, и агентите на граничния патрул ще бъдат задължени да работят без заплащане – или изобщо могат да спрат да работят.

Демократите предложиха законопроект за временно финансиране, който да действа до ноември, докато бъде намерено консенсусно решение в Конгреса. Този законопроект на демократите  включва около 6 милиарда долара за Украйна, но препятствието по пътя е, че републиканците, водени от председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, искат да приемат законопроекта без никакви средства за Украйна.

Сенатор Ранд Пол написа в четвъртък в социалната мрежа X (преди Twitter): „За да се избегне спиране на работата на правителството, ще се съглася на ускорено гласуване на резолюция без помощ за украинското правителство“.

В същото време американският военнопромишлен комплекс трупа огромни печалби от войната в Украйна. Приходите на оръжейни компании като Lockheed Martin, Northrup Grumman и Raytheon нарастват след март 2022 г. – изцяло финансирани от парите на американските данъкоплатци. Само за една година тези компании са регистрирали средно около 30% увеличение на парични средства, докато американските граждани се борят с инфлацията и безработицата.

„Това със сигурност е повече, отколкото сме давали на която и да е страна преди, дори в разгара на войната в Афганистан“, каза Хана Хоумстед, политически анализатор в Центъра за международна политика, коментирайки американските средства за Украйна, които наскоро надхвърлиха 100 милиарда долара.

Вече повече от година Байдън и неговата администрация водят политика на „каквото е необходимо“ и „толкова дълго, колкото е необходимо“ по отношение на паричните средства и доставките на оръжие за Киев. Тази политика обаче вече среща силен отпор в Конгреса, а законодателите са готови да блокират работата на правителството, като много от републиканците обясниха, че интересите на американските, а не чуждите граждани имат приоритет.

Още по темата: Американски конгресмен задейства пожарната аларма, за да отложи гласуване на бюджета без помощи за Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.