Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Предлагат ЕС да използва спасителния фонд от 80 млрд. евро за еврозоната за Украйна

ЕС трябва да се подготви да прибегне до малко използван спасителен фонд от 80 милиарда евро, за да подкрепи войната на Украйна срещу Русия, тъй като потокът на пари от САЩ към Киев е под въпрос, според управителя на Финландската банка Оли Рен.

Създаден под наблюдението на Оли Рен за даване на заеми на финансово затруднени страни от еврозоната, когато той беше еврокомисар по икономическите въпроси, Европейският  механизъм за стабилност (ЕМС) може да бъде в центъра на многогодишен „План Б“ за подпомагане на Киев, каза банкерът, цитиран от Bloomberg.

Помощта на фонда се отпуска под формата на заеми при строги условия, ако е необходимо да се запази финансовата стабилност на цялата еврозона и на всяка държава от еврозоната, но според Рен тези пари в момента са по-нужни на Украйна, отколкото на Европа.

 „Нямаме непосредствена нужда от ЕМС на финансовите пазари, но имаме дълбока неотложност, екзистенциална неотложност в Украйна“, каза Рен пред Bloomberg.

Конгресът на САЩ отказва да отпусне нова финансова помощ от 60 млрд. долара на Украйна и в момента финансирането й е поето от Европа.

Рен ръководеше европейската икономика като еврокомисар по време на дълговата криза на няколко страни от еврозоната – Гърция, Кипър, Португалия.

Фондът за спасяване на изпадналите в дълогове страни от еврозоната ЕСМ беше създаден през 2012 г. и се смята за потенциален инструмент за подкрепа на реконструкцията на Украйна в обсъжданията  между официални лица в Брюксел и Берлин. Механизмът разполага с допълнителен капитал с изискуемост от около 620 милиарда евро,  според  неговия управляващ директор Пиер Граменя.

Опитите на ЕС за реформи на фонда обаче не срещнаха подкрепа в долната камара на италианския парламент, която отхвърли ратифицирането им преди три месеца. Фондът е политически „токсичен“ в Италия поради опасения относно риска от преструктуриране на огромния държавен дълг на нацията. Премиерът Джорджия Мелони каза, че Рим никога няма да се възползва от него, но европейските лидери настояват Италия да одобри предпазния механизъм, за да позволи на други държави да имат достъп до него.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.