Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Предлагат легализиране на порното в Украйна за повече приходи в бюджета

Зеленски нареди преразглеждане на легализирането на порнографията след петиция, в която се твърди, че това може да добави пари към бюджета на Киев

Украинският президент Владимир Зеленски нареди преразглеждане на легализирането на порнографията и еротиката. Този ход идва в отговор на петиция, събрала необходимите 25 000 подписа, за да може въпросът да бъде разгледан от властите.

Коментирайки инициативата, Зеленски сигнализира, че е възложил на министър-председателя Денис Шмигал „да обработи въпроса, повдигнат в електронната петиция… и да информира нейния автор за резултатите от разглеждането“.

Зеленски отбеляза, че националната конституция дава на украинските граждани право на свобода на мисълта, словото и изразяването. Тази разпоредба обаче е ограничена, наред с други неща, от Закон за защита на обществения морал, който забранява производството и разпространението на порнографски материали.

Авторът на петицията, Тарас Сиромски, каза, че украинското законодателство в тази област има много пропуски, които „дават място за неговото тълкуване“, особено по отношение на това как всъщност се дефинира еротиката.

„Законодателството не обяснява добре къде е еротиката в изкуството и къде е порнографията“, пише той. Авторът също така каза, че забраната на порно може също да насърчи корупцията.

В същото време легализирането на порнографията представлява „идеална възможност да се донесат пари в украинския бюджет“, каза той.

Отговорът на Зеленски на петицията идва, след като той призова премиера да обмисли легализиране на еднополовите бракове след друга петиция миналия месец. Тогава обаче той отбеляза, че конституционните разпоредби относно брака в момента не могат да бъдат променени поради военното положение, обявено на 24 февруари, същия ден, когато Русия започна военната си офанзива в страната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.