Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Председателят на канадския парламент се извини за отдадената почит на украинец от нацистка дивизия на Вафен-СС

Председателят на Камарата на общините на Канада Антъни Рота се извини за отдаването на почит на украинец, служил в дивизия на Вафен СС през Втората световна война, съобщи канадската телевизия CBC. 98-годишният Ярослав Хунка, бивш член на 1-ва галисийска дивизия на нацистите от Вафен СС, който сега живее в Канада, беше поканен в парламента на Канада.

Той беше бурно аплодиран в залата по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в петък. Инцидентът беше остро критикуван от еврейски групи в социалните мрежи.

„В петък, 22 септември, в забележките си след обръщението на президента на Украйна разпознах човек в галерията“, каза Рота в изявление в неделя.

„Впоследствие научих повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си да го направя.“

Без да споменава Хунка по име, Рота повтори, че украинецът е един от неговите избиратели. „По-специално искам да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света. Поемам пълна отговорност за действията си“, каза той.

98-годишният Ярослав Хунка е служил в Първа украинска дивизия, известна още като Първа галисианска дивизия на Вафен-СС (14-та дивизия на Вафен СС), доброволческа част, която е била под командването на нацистите.

CBC News се опита да се свърже с Хунка и семейството му за коментар, но не успя.

В изявление кабинетът на министър-председателя Джъстин Трюдо заяви, че решението за поканата и отдаването на чест на Хунка е взето само от кабинета на председателя на парламента. На видеото, публикувано в Twitter, обаче се вижда как усмихнатите Зеленски и Трюдо бурна аплодират ветерана, сражавал се за ницистите.

Центърът „Приятели на Саймън Визентал“ излезе с изявления, че е невероятно обезпокоително да се види как парламентът на Канада се вдига на крака, за да аплодира човек, който е бил член на звено във Вафен-СС, нацистки военен клон, отговорен за убийството на евреи и други, обявен за престъпна организация по време на Нюрнбергския процес.

Центърът добави, че „не трябва да има объркване“, че частта, в която Хунка е служил, е отговорна за убийството на цивилни „с бруталност и злоба, което е невъобразимо“.

Майкъл Мостин, главен изпълнителен директор на B’nai Brith Canada, неправителствена организация, която документира антисемитизма, нарече почитането на Хунка „повече от скандално“. Според него „никое извинение не е приемливо, което не предоставя на обществото подробно обяснение как е възможно това да се случи в сърцето на нашата демокрация.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.