Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прекратиха делото срещу номинирания за вътрешен министър в кабинета „Денков-Габриел”

Софийската районна прокуратура е прекратила делото за принуда, което водеше срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той е номиниран за вътрешен министър в кабинета на Николай Денков и Мария Габриел, който ще бъде гласуван от парламента утре.

Разследването е прекратено в началото на годината. Стоянов беше обвинен в края на декември 2021 г., че склонявал прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с делото за АМ „Хемус“. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 г. затвор.

„В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина“, обясни тогава прокуратурата.

Държавното обвинение твърдеше, че са събрани „достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на адвоката на обвиняемия Борислав Колев – да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“.

За да прекрати делото срещу Стоянов, Софийската районна прокуратура е приела, че липсва умисъл за склоняване на прокурорката. Това е единственият аргумент, който пресслужбата на СРП посочи.

Още по темата: Костадинов: 14 министри в кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ са свързани със САЩ, един– с украинското МО 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.