24.4 C
София
събота, 20 август, 2022

Кирил Петков внесе оставката на кабинета в парламента

- Реклама -spot_imgspot_img

Премиерът Кирил Петков е внесъл оставката на кабинета в Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на парламента.

Междувременно от президентската пресслужба съобщиха, че държавният глава Румен Радев започва провеждането на консултации с парламентарните групи.

Това, което е следва по конституционната процедура, е опит да се излъчи ново правителство в рамките на 47-то Народно събрание, като начините това да се случи са три.

Държавният глава Румен Радев трябва да проведе политически консултации с партиите от Народното събрание и да връчи мандат на най-голямата парламентарна група. Това е „Продължаваме промяната“.

Ако ПП не успее да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, която ще получи от президента своя шанс за втори опит за правителство.

Няма обаче установен конкретен срок кога президентът Румен Радев да връчи първия мандат.

Ако след още една седмица и втората по големина политическа сила върне празна папката с неизпълнен мандат, то президентът връчва третия и последен мандат на парламентарна група по негов избор.

Едва след трети, неуспешен опит на парламентарните политически сили да излъчат редовен кабинет, президентът разпусĸa 47-отo Народното събрание, назначaвa служебно правителство и cвиĸвa предсрочни парламентарни избори.

Източник:dir.bg
- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here