Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Премиерът на Австралия осъди САЩ за ареста на Асандж

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви, че ще продължи да оказва натиск върху САЩ да прекратят съдебното преследване срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче отхвърли предишни молби от Канбера. Асанж е в затвор във Великобритания и очаква екстрадиция в САЩ.

„Това продължи твърде дълго. Стига толкова“, каза Албанезе пред репортери. – „Оставаме много твърди в нашата позиция пред американското правителство и ще продължим да го правим“.

Албанезе е правил подобни изказвания и преди. Той заяви пред австралийската телевизия ABC през май, че случаят с Асандж трябва „да бъде доведен до край“ и че правителството му „работи по дипломатически канали“ за разрешаване на ситуацията с Вашингтон. Той не уточни дали иска САЩ да се откажат изцяло от делото или да поискат споразумение с основателя на WikiLeaks.

Блинкен обаче отхвърли исканията на Австралия. На среща с австралийския външен министър Пени Уонг в Бризбейн Блинкен заяви, че  действията на Асандж „рискуват много сериозна вреда за нашата национална сигурност, в полза на нашите противници и поставят посочените човешки източници в сериозен риск от физическа вреда и сериозен риск от задържане“.

По думите му Асандж е „обвинен в много сериозно престъпно поведение“ и се твърди, че е участвал в „едно от най-големите компрометирания на класифицирана информация в историята на нашата страна“.

Изявлението на Блинкен е „в съответствие с това, което е американската позиция“ в частни разговори, заяви Албанезе във вторник. Въпреки това той заяви, че няма да се откаже от въпроса с американските си колеги.

Асанж, който е австралийски гражданин, в момента е държан в лондонския затвор Белмарш. Той се бори срещу екстрадицията в САЩ, където е изправен пред 17 обвинения по Закона за шпионажа и потенциално присъда от 175 години затвор.

Обвиненията срещу Асандж произтичат от публикуването му на класифицирани материали, получени от разобличители, включително документи на Пентагона, в които подробно се описват предполагаемите военни престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан, и повече от 250 000 дипломатически грами, разкриващи усилията на САЩ да шпионират своите съюзници и да влияят на изборите в чужбина.

Законът за шпионажа никога преди не е бил използван за преследване на някой, който е публикувал, но не е откраднал, класифициран материал. Асандж и неговите поддръжници твърдят, че публикуването на този материал от WikiLeaks е защитено от Първата поправка на Конституцията на САЩ, мнение, споделяно от бившия президент на САЩ Барак Обама, чието министерство на правосъдието отказа да повдигне обвинения срещу австралиеца, тъй като заключи, че няма правни основания за това.

Екстрадицията на Асандж в САЩ беше одобрена през 2020 г. от тогавашния вътрешен министър на Великобритания Прити Пател. Той подаде последната си жалба срещу решението през юни, след като всичките осем основания на предишна жалба бяха отхвърлени от съдия от Върховния съд.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.