Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Премиерът на Дания е била нападната, извършителят на атаката е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен е била нападната в Копенхаген в петък. Полицията е арестувала мъжа, който е атакувал Фредериксен.

Нападението е извършено на площад „Култорвет“ в центъра на датската столица. Преди нападението Фредериксен е участвала в предизборна среща с водещия кандидат на партията си за европейските избори Кристел Шалдемозе. Очевидци са видели мъж, който е бутнал силно Фредериксен и „тя е паднала настрани“, съобщи датският канал TV2. Според свидетели между премиера и нападателя не е имало размяна на реплики. Впоследствие тя е седнала на маса в близко кафене. Полицията потвърди в социалната мрежа X/Twitter, че разследва „инцидент“ с премиера и има задържан, но отказа да даде повече подробности.

„Мете Фредериксен днес беше нападната и пребита от мъж на „Култорвет“ в Копенхаген. Мете е шокирана от нападението. Трябва да кажа, че това разтърсва всички нас, които сме близо до нея“, написа министърът на околната среда Магнус Хюнике в изявление в социалните мрежи.

Офисът на Фредериксен заяви, че тя е шокирана от инцидента, но към момента няма допълнителен коментар. Датските медии съобщават, че Фредериксен не е пострадала сериозно, но е останала „много разтърсена“.

Атаката срещу Фредериксен се случва по-малко от месец, след като въоръжен мъж се опита да убие премиера на Словакия Роберт Фицо. Словашкият лидер беше ранен с четири куршума и се възстановява от стрелбата, която той приписа на „омразата и агресивността“ на прозападната политическа опозиция в Словакия.

Противниците и съюзниците на Фредериксен осъдиха нападението. „Може да не сте съгласни с политиката, но насилието е и ще остане напълно неприемливо“, пише Петер Скааруп от дясната партия „Датски демократи“. –  „Съпричастност с премиера Мете Фредериксен, на която, независимо от всичко, трябва да бъде позволено да води предизборната си кампания, без да бъде подложена на насилствени нападения“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.