Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Премиерът на Саксония: „Трябва да ремонтираме „Северен поток“, умният политик оставя всички възможности отворени“

Премиерът на германската провинция Саксония призова газопроводът „Северен поток 1“, свързващ Германия с Русия, който беше разрушен частично при подводна експлозия през септември 2022 г., да бъде ремонтиран. Майкъл Кречмер предупреди, че ако не се предприемат действия скоро, морската вода ще повреди непоправимо тръбопровода.

В интервю за германското списание WirtschaftsWoche Кречмер заяви: „Важно е, защото тази инфраструктура може да осигури енергийните ни доставки за пет или десет години“.

Той настоя, че е „най-нормалното [нещо] в света е газопроводът да бъде ремонтиран, т.е. водата да бъде отстранена и да бъде запечатан, и по този начин осигурен за пускане“.

Лидерът на Саксония подчерта, че никой не знае как ще изглежда ситуацията след десетилетие и че „запазването на колкото се може повече възможности отворени би било знак за умен политик“.

Още през юни министърът на икономиката Роберт Хабек предупреди, че на Германия може да се наложи да намали или дори да затвори част от промишления си капацитет, ако доставките на руски природен газ през Украйна спрат през следващата година. Той каза, че властите в Берлин не трябва да пренебрегват икономическите рискове от недостига на енергия.

Не е ясно дали Украйна и Русия ще подновят договора за транзит на газ за Европа, който изтича в края на 2024 г..

Хабек обясни, че докато Германия най-вече се е отучила от руската енергия, други държави-членки на ЕС, като Австрия, Словакия, Италия и Унгария, все още са много зависими от руския газ. Ако доставките от Русия бъдат прекратени, Берлин ще бъде задължен да им се притече на помощ съгласно правилата на ЕС за споделяне на газа, създавайки проблеми за индустриалните потребители у дома, отбеляза тогава министърът.

Газопроводът „Северен поток 1“ и един от двата участъка на „Северен поток 2“ бяха унищожени при поредица от взривове край датския остров Борнхолм в Балтийско море в края. Американският журналист ветеран Сиймур Хърш заяви, че зад саботажа стоят САЩ.

Още по темата: След взрива на „Северен поток“ Германия сключи 20-годишен договор за внос на американски газ

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.