Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

През България се пренасят сръбски ракети „Град“, закупени от САЩ, с такива ракети Украйна обстрелва Белгород в Русия

Амрикaнската компания Global Military Products, която има договор с министерството на отбраната на САЩ за доставка на оръжия за Украйна, е закупила десетки тонове ракети „Град“ от Сърбия, които са минали през България.

Тези ракети са транспортирани през България за Румъния през декември миналата година. Те имат обсег на действие до 40 км и са продадени на американската Global Military Products от сръбската компания „Югоимпорт“, показват износните данни от Сърбия.

През България се пренасят сръбски ракети "Град", закупени от САЩ, с такива ракети Украйна обстрелва Белгород в Русия

През България се пренасят сръбски ракети "Град", закупени от САЩ, с такива ракети Украйна обстрелва Белгород в Русия

 

С такива сръбски ракети „Град“ украинската армия обстрелва руския град Белгород в четвъртък, показват снимки, публикувани в социалната мрежа X/Twitter. Руските Телеграм канали съобщават, че падналата ракета е сръбски „Град“.

Петима души са загинали при въздушната атака над Белгород, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков. 18 други са ранени при удара в търговски център, на 30 км от руско-украинската граница.

Руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила 14 ракети, изстреляни от реактивна система за залпов огън RM-70 „Вампир“.

Сръбските власти са разрешили износа на ракетите „Град“ за Румъния, закупени от американската компания Global Military Products. Сръбският президент Александър Вучич многократно е отричал Сърбия да изнася оръжие за Украйна, но в същото време е подчертавал, че не може да носи отговорност, ако това се случва през трета страна.

Американската армия не използва такива сръбски ракети „Град“, които не са по американски стандарт, което предполага, че крайният ползвател не е американската армия. Освен това ракетите не са изнесени до САЩ, а до съседната на Украйна Румъния. Не е ясно защо вместо да бъде транспортирано директно за Румъния, оръжието е минало първо през България и след това е влязло в Румъния.

Още по темата: САЩ доставят сръбски ракети „ГРАД“ на украинската армия (ДОКУМЕНТИ) 

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.