Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Президентът и външният министър на Иран са загинали в катастрофата

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей потвърди, че президентът Ебрахим Раиси е загинал при катастрофата в неделя в северозападната провинция Източен Азербайджан и обяви петденевен траур в страната.

Спасителните екипи откриха разбилия се хеликоптер на 2 500 метра височина. Всички осем души на борда, включително външният министър Хосейн Амир-Абдолахян и губернаторът на Източен Азербайджан Малек Рахмати, са загинали.

Държавният глава пътува до граничния регион, където заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев откриха язовир. Спасителната операция продължи повече от 12 часа заради лошите метеорологични условия и в нея участваха над 2000 души. Турция и Русия изпратиха екипи, които да помогнат.

Президентът на Иран и външният министър са загинали при катастрофата
Снимка: X/Twitter

Раиси е пътувал с произведен в САЩ Bell 212. Спасителните екипи най-накрая успяха да локализират мястото на катастрофата в понеделник сутринта с помощта на турски дрон за наблюдение.

Останките са открити в гориста местност на планински склон. Самолетът е бил силно повреден и овъглен, като няма следи от оцелели, съобщи Иранското дружество на Червения полумесец.

С кончината на Раиси се очаква първият вицепрезидент Мохамад Мохбер да встъпи в длъжност като временен лидер, след което в Иран ще се проведат извънредни президентски избори.

Представител на консервативното крило на републиката, Раиси беше избран през 2021 година. Преди да поеме президентския пост, той  се издига от прокурор в Техеран през 80-те и 90-те години на миналия век до главен прокурор, а по-късно и до главен съдия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Кога ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО ще разреши на туземната колониална администрация да поднесе съболезнования на иранския народ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.