Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Президентът може да свика референдума за еврото дори парламентът да гласува „против“

Ако Народното събрание не приеме решението за провеждане на референдума за запазване на лева, „Възраждане“ ще поиска мнението на президента, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. – „Президентът свиква референдумите и не е длъжен да се съобрази с решението на Народното събрание, което е незаконно.“

„Юристите в НС на ПП-ДБ и ГЕРБ си мислят, че по този начин ще стопират референдума. Парламентът не е последната инстанция. Президентът е този, който решава. В случая, ако се вземе дори отрицателно решение от НС, президентът е в пълното си право да свика референдум“, заяви Костадинов пред БНР.

„Имаме право като опозиция всяка първа сряда на месеца да внесем точка, която е задължителна. Утре точката ще бъде внесена и ще влезе в дневния ред на парламента. Гласуването ще е в петък. Народните представители имат два избора – или гласуват „за“, или гласуват „против“, няма трети вариант“, подчерта той и уточни, че не е задължително разглеждането в парламентарна комисия, защото „това е решение – тип декларация – не се изисква задължително гледане в комисия“.

Въпреки това правната комисия разгледа казуса с референдума и отхвърли предложението за свикването му. Депутатите от ПП, ДБ и ДПС, които гласуваха против, не дадоха обяснение защо са против народът да взема решения. ГЕРБ се въздържаха. Останалите парламентарни групи – „Възраждане“, БСП и ИТН, гласуваха „за“. Днес правната комисия наруши закона и отхвърли подписката на 604 000 българи за провеждане на референдум за запазване на българския лев, коментираха от „Възраждане“. От партията обявиха, че ще сезират и Конституционния съд.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. В тази ситуация, дали ще му „стиска“ на г-н Радев да назначи референдума?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.