Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Президентът на конференцията за климата: Без петрол, газ и въглища ще върнете света в пещерите

Президентът на конференцията за климата COP28 султан Ахмед Ал Джабер хвърли голямо съмнение върху политиките за нулеви емисии, прокарвани от ООН. Той заяви, че „няма наука“, която да покаже, че поетапното намаляване на използването на изкопаеми горива ще намали глобалното затопляне.

Председателят на Конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г., която сега се провежда в Дубай, заяви, че постепенното намаляване на потреблението на изкопаеми горива ще задържи устойчивото развитие и ще върне човечеството обратно към Палеолита.

Коментарите му, направени в отговор на въпроси на бившия специален пратеник на ООН за климатичните промени Мери Робинсън, са във фундаментално противоречие с позицията на ООН и нейния генерален секретар Антониу Гутериш.

„Намираме се в абсолютна криза, която наранява жените и децата повече от всеки друг и това е така, защото все още не сме се ангажирали с постепенното премахване на изкопаемите горива“, каза Робинсън, която председателства The Elders, базирана в Лондон неправителствена организация за правата на човека и околната среда, цитирана от Guardian.

Ал Джабер е главен изпълнителен директор на държавната петролна компания на Обединените арабски емирства Adnoc, като същевременно председателства Cop28 в Дубай. Неговите критици определиха двете роли като сериозен конфликт на интереси.

В отговор на забележките на Робинсън султан Ахмед Ал Джабер заяви: „Няма наука или няма сценарий, който да казва, че постепенното премахване на изкопаемите горива е това, което ще постигне 1,5 ° C“, каза той, добавяйки, че този ход няма да „позволи устойчиво социално-икономическо развитие, освен ако не искате да върнете света обратно в пещерите“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.