Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Президентът на Мексико: Американците са лъжци, вярват, че са правителството на света

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отправи критика към  Държавния департамент на САЩ, който обвини правителството му в нарушения на правата на човека. Държавният глава на Мексико нарече северните си съседи „лъжци“, които вярват, че са правителство на целия свят.

На брифинг в Оахака, Мексико, Лопес Обрадор отговори гневно на доклада на Държавния департамент за правата на човека, публикуван в понеделник. Администрацията на американския президент Джо Байдън твърди, че има достоверни данни за незаконни убийства от мексиканските власти, както и за насилствени изчезвания, изтезания и нечовешко отношение към цивилни. САЩ също така обвиниха Мексико в корупция, ширеща се престъпност и ниски нива на престъпления, които се преследват.

Запитан от репортер за обвиненията, Лопес Обрадор отговори: „Това не е вярно. Те са лъжци.“ Той добави: „Не си струва да се ядосваме“. „Просто такива са.“ САЩ вярват, че „това е правителството на света“.

САЩ нямат право да говорят за човешките права, докато Джулиън Асанж е в затвора. Нямат право да говрят за насилие на картелите, докато  Байдън взривява „Северен поток“. Не могат да говорят за демокрация, докато арестуват кандидата за президент Доналд Тръмп, каза още мексиканският президент.

Лопес Обрадор направи коментарите си преди насрочена среща с бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери, сега пратеник на Байдън за климата. Отношенията с Вашингтон се влошиха през последните седмици на фона на поредица от отвличания на американски граждани в северната част на Мексико, включително случай, при който двама души бяха убити от група, свързана с наркокартел.

Мексиканският президент намекна, че консервативен елемент „анти-Мексико“ в правителството на САЩ е разпалил напрежението между страните и е използвал фаталния инцидент. „Мексико е по-безопасно от САЩ“, каза той пред репортери.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател отговори на критиките на Лопес Обрадор, като защити обвиненията на САЩ срещу правителството на Мексико. „Докладваното участие на членове на мексиканската полиция, военни и други правителствени институции в сериозни актове на корупция и незаконни произволни убийства остава сериозно предизвикателство за Мексико и затова те бяха подчертани в нашия доклад.“

Държавният департамент е упълномощен от Конгреса да изготвя своя доклад за мексиканските човешки права годишно, каза Пател и добави, че САЩ имат свои собствени вътрешни предизвикателства. „Никога не сме били такива, които да показват, че сме правителството на света.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.