Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Президентът на Словакия за стрелбата по премиера: „Ужасен съм докъде може да доведе омразата към друго политическо мнение“

Петер Пелегрини, новоизбраният президент на Словакия и съюзник на Роберт Фицо, заяви, че „опитът за убийство на министър-председателя е заплаха за всичко, което е украсявало словашката демокрация досега“. В социалната мрежа X/Twitter държавният глава написа още:

„С ужас получих информацията, че премиерът Робърт Фицо е станал мишена на атентат след заседание на правителството в Хандлова и по време на среща с хора е получил огнестрелни рани след нападението.

Ужасен съм докъде може да доведе омразата към друго политическо мнение. Не е нужно да сме съгласни с всичко, но има много начини да изразим несъгласието си демократично и законно. Опитът за убийство на един от висшите конституционни служители е безпрецедентна заплаха за словашката демокрация.

Ако изразяваме различни политически мнения с оръжие на площадите, а не в избирателните секции, застрашаваме всичко, което сме изградили заедно за 31 години суверенитет на Словакия. Пожелавам на министър-председателя бързо възстановяване и оздравяване. И искрено се надявам подобни безсмислени и брутални действия да станат обект на всеобщо осъждане“.

По неофициална информация стрелецът е 71-годишен писател, привърженик на опозиционната партия „Прогресивна Словакия“ Юрай Чинтула (роден през 1953 г.). Снимката и името му бяха публикувани в социалните мрежи. Според словашките медии оръжието му е законно притежавано.

Любош Блаха, заместник-председател на парламента, обвини медиите и опозиционната партия „Прогресивна Словакия“, чийто симпатизант е бил стрелецът, за това да се стигне до днешния инцидент, съобщава Aktuality.

Изпълняващият длъжността председател на словашкия парламент Петер Жига заяви: „Такъв ужасен акт никога не се е случвал в словашката история. Смятам, че е резултат от разпалените страсти и разделянето на словашкото общество на два непримирими лагера“, добави той.

Още по темата: Опит за убийство на премиера на Словакия Роберт Фицо

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.