Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пригожин прие да спре конвоя на „Вагнер“ към Москва след преговори с Лукашенко

Евгений Пригожин прие предложението на президента на Беларус Александър Лукашенко да спре движението на въоръжени лица от компанията „Вагнер“ в Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението, съобщиха от пресслужбата на беларуския президент. Бойците на „Вагнер“ са получили гаранции за безопасността си при оттеглянето си.

„Обръщаме колоните ни и тръгваме в обратна посока“, съобщи и ръководителят на „Вагнер“ Евгений Прогожин.

Бойците от частната военна компания „Вагнер“ се придивижваха към Москва, като лидерът им Евгений Пригожин отрече действията им да са опит за преврат, а „марш за справедливост“. Вагнеровци поискаха да им бъдат предадени военният министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валери Герасимов. В едно от посланията си в Телеграм Пригожин ги обвини в геноцид срещу руския народ. Той подчерта, че не искат сваляне от власт на Путин.

„Очевидци съобщават, че колони от „Вагнер“ са влезли в Московска област и вече са минали през село Барабаново. Москва е на 2 часа път с кола“, съобщи по-рано Игор Стрелков, военен анализатор в Русия.

От интересните факти, които забелязахме – досега няма нито едно видео с колони тежка техника на Министерството на отбраната – танкове, БМП, артилерия и други, анализира  специализираният руски Телеграм канал „Военен осведомител“.

Всичко, което може да се наблюдава през изминалото денонощие, е сравнително лекото оборудване на подразделенията на руската гвардия, в лицето на бронирани машини БТР-80 и БТР-82А, както и различни бронирани машини, като Тигри, Уралов-В.В., „Патрули“.

От армията само авиацията на руските въздушно-космически сили, представена от хеликоптери Ка-52 и бомбардировачи Су-34, демонстрира опити за нанасяне на удари по колоните на ЧВК „Вагнер“. Това обаче има определени трудности, както поради факта, че войските на Пригожин разполагат със собствени противовъздушни системи, като зенитно-ракетната система Панцир-С1 или системата за противовъздушна отбрана Стрела-10, така и поради придвижващите се с висока скорост колони на ЧВК „Вагнер“, смесени с цивилни.

От своя страна „Вагнер“ разполагат с известно количество тежка бронирана техника под формата на танкове Т-72Б3, бойни машини на пехотата БМП-2 и БМП-3, както и бронетранспортьори БТР-82А и голям брой леки превозни средства .

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.