Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пригожин призна, че е създал „Вагнер“ заради войната в Донбас

Групата „Вагнер“ са руски патриоти и първокласни военни професионалисти и е време те да бъдат признати за такива, каза бизнесменът Евгений Пригожин, като същевременно се призна за основавател на организацията.

Пригожин призна връзката си с групата руски частни военни изпълнители в изявление, публикувано от пресслужбата на неговата компания.

Звеното стартира през 2014 г. като личен проект за финансиране на бойни сили за намеса в гражданската война в Украйна на страната на регионите Донецк и Луганск, твърди Пригожин. Той каза, че е един от няколкото богати хора в Русия, които са готови да инвестират парите си, за да „защитят руснаците“ от Киев.

„На 1 май 2014 г. се ражда група патриоти, която по-късно е наречена „Вагнерска група“. Тяхната храброст и смелост направиха възможно освобождението на летище Луганск и други територии и изиграха ключова роля в съдбата на двата региона“, каза той. Русия призна Донецките и Луганските народни републики за суверенни държави.

В продължение на години Пригожин отричаше всякаква връзка с групата „Вагнер“. Той каза, че се опитва да предпази „Вагнер“ от възможни последици и обвини журналистите, че се опитват да „намерят мръсотия“ за членовете на организацията.

Бойците на „Вагнер“ винаги са били на нестабилна почва и не са имали много възможности за работа в цивилния живот, добави бизнесменът. Командир на екипа за нападение ще му е трудно да бъде нает „от раздразнителен олигарх, чиято съпруга ще го накара да носи чантите си, докато пазарува“, каза той.

„Тези смели събратя знаеха едно нещо – да се борят да защитят нуждаещите се, да поставят живота си на страната на доброто и справедливостта“, каза бизнесменът.

Пригожин смята, че е време бойците да получат признание за това, което са направили за Русия, както и за хората в Сирия, други арабски страни, Африка и Латинска Америка.

Западните власти описват групата „Вагнер“ като инструмент на руската външна политика. Критиците твърдят, че Пригожин има лични връзки с Кремъл. Бизнесменът притежава фирма кетъринг услуга, заради която беше наречен „готвач на Путин“ в западните медии.

През годините бойците на Вагнер са участвали в операции в Либия, Мали, Конго, Судан и Централноафриканската република, наред с други. Някои от членовете му бяха арестувани през 2020 г. в Беларус на път за Близкия изток при неуспешен заговор на украинското разузнаване да прихване самолета им и да ги залови.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.