Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пригожин призна, че е създал „Вагнер“ заради войната в Донбас

Групата „Вагнер“ са руски патриоти и първокласни военни професионалисти и е време те да бъдат признати за такива, каза бизнесменът Евгений Пригожин, като същевременно се призна за основавател на организацията.

Пригожин призна връзката си с групата руски частни военни изпълнители в изявление, публикувано от пресслужбата на неговата компания.

Звеното стартира през 2014 г. като личен проект за финансиране на бойни сили за намеса в гражданската война в Украйна на страната на регионите Донецк и Луганск, твърди Пригожин. Той каза, че е един от няколкото богати хора в Русия, които са готови да инвестират парите си, за да „защитят руснаците“ от Киев.

„На 1 май 2014 г. се ражда група патриоти, която по-късно е наречена „Вагнерска група“. Тяхната храброст и смелост направиха възможно освобождението на летище Луганск и други територии и изиграха ключова роля в съдбата на двата региона“, каза той. Русия призна Донецките и Луганските народни републики за суверенни държави.

В продължение на години Пригожин отричаше всякаква връзка с групата „Вагнер“. Той каза, че се опитва да предпази „Вагнер“ от възможни последици и обвини журналистите, че се опитват да „намерят мръсотия“ за членовете на организацията.

Бойците на „Вагнер“ винаги са били на нестабилна почва и не са имали много възможности за работа в цивилния живот, добави бизнесменът. Командир на екипа за нападение ще му е трудно да бъде нает „от раздразнителен олигарх, чиято съпруга ще го накара да носи чантите си, докато пазарува“, каза той.

„Тези смели събратя знаеха едно нещо – да се борят да защитят нуждаещите се, да поставят живота си на страната на доброто и справедливостта“, каза бизнесменът.

Пригожин смята, че е време бойците да получат признание за това, което са направили за Русия, както и за хората в Сирия, други арабски страни, Африка и Латинска Америка.

Западните власти описват групата „Вагнер“ като инструмент на руската външна политика. Критиците твърдят, че Пригожин има лични връзки с Кремъл. Бизнесменът притежава фирма кетъринг услуга, заради която беше наречен „готвач на Путин“ в западните медии.

През годините бойците на Вагнер са участвали в операции в Либия, Мали, Конго, Судан и Централноафриканската република, наред с други. Някои от членовете му бяха арестувани през 2020 г. в Беларус на път за Близкия изток при неуспешен заговор на украинското разузнаване да прихване самолета им и да ги залови.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.