Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прилепи не са причината за пандемията от Ковид-19: изследване

Те са погрешно обвинени, че са резервоари за вируси, твърдят израелски учени

Няма убедителни доказателства, свързващи прилепите с избухването на пандемията от Ковид-19, установиха израелски изследователи от университета в Тел Авив, след като проучиха множество научни статии за инфекциозни заболявания.

„Две години след началото на пандемията все още не знаем със сигурност какъв е точният произход на варианта COVID-19“, коментира д-р Мая Уайнбърг, водещ автор на изследването, което беше публикувано в августовския брой на iScience, каза.

Според Уайнбърг приписването на вината за пандемията, която отне живота на над 6,4 милиона души, върху прилепите е „погрешна теория“, която „не се основава на достатъчно убедителни научни доказателства и предизвиква ненужен стрес и объркване в световен мащаб“.

Притежаването на антитела за новия коронавирус от прилепите не означава непременно, че болестта е била предадена на хората от тях. Това само показва, че животните са успели да преживеят болестта и са станали резистентни към нея, каза д-р Вайнберг. Прилепите имат високоефективна имунна система, която им позволява да се справят относително лесно с вируси, смятани за смъртоносни за други бозайници.

Изследователят каза, че нейният екип е проучил документи за произхода на около 100 вируса, включително Covid-19, SARS и Ebola, като е установил, че почти половината от твърденията относно прилепите са базирани по-скоро на честотата на антитела или PCR тестове, отколкото действително изолиране на идентични вируси. Освен това много от докладваните открития не са убедителни.

„Като цяло прилепите погрешно се възприемат като резервоари на много заразни болести“ , добави тя.

Напротив, учените „трябва да проучат в дълбочина имунологичните антивирусни способности на прилепите и по този начин да получат нови и ефективни средства за справяне в борбата на човечеството срещу заразните болести, стареенето и рака“, каза д-р Вайнбърг.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.