Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Принц Хари: Убих 25 души в Афганистан, не се годея, но и не се срамувам

Принц Хари призна, че е убил 25 души в Афганистан, докато е бил пилот на хеликоптер Apache, според медиите в Обединеното кралство, цитирайки автобиография, която скоро ще бъде публикувана.

Хари, херцогът на Съсекс, е служил в Афганистан първо като преден въздушен диспечер във въздушни нападения от 2007-2008 г., след което е управлявал атакуващ хеликоптер между 2012-2013 г.

38-годишният принц издава автобиографична книга през следващата седмица, в която разкрива, че е предприел шест мисии като пилот, които са го довели до „отнемане на човешки животи“, съобщи Daily Telegraph .

Хари каза, че нито се гордее, нито се срамува от това. По думите му, не е мислел за тях като за хора, а като за „шахматни фигури“, които се премахват от дъска.

„Моето число е 25. Това не е число, което ме изпълва с удовлетворение, но и не ме смущава“, пише той.

Видеокамерите, монтирани на носа на неговия хеликоптер Apache, са му позволили да оцени своите мисии – и да определи със сигурност колко хора е убил.

Принцът опрадва действията си заради атентатите от 11 септември в САЩ и  срещите си със семействата на жертвите.

Той каза, че отговорните и техните симпатизанти са „врагове на човечеството“ и борбата с тях е акт на отмъщение за престъпление срещу човечеството.

Признанието му предизвика гневна реакция, както от талибаните, така и от британските военни.

Принц Хари трябва да бъде изправен пред „международен съд“, след като „гордо призна престъплението си“ с убийството на 25 души в Афганистан , заяви Халид Задран, говорител на талибанската полиция в Кабул. Друг високопоставен лидер на талибаните Анас Хакани написа в Туитър: „Г-н Хари! Тези, които убихте, не бяха шахматни фигури, те бяха хора; имаха семейства, които чакаха завръщането им“.

Полковник Ричард Кемп, който пое командването на британските сили в Афганистан през 2003 г. преди да се пенсионира, коментира пред Скай Нюз, че признанието на принца, че британските войници са обучени да виждат враговете си като „по-малко от хора“, е особено опасно.

Полковник Кемп, който се пенсионира през 2006 г., добави: „Другият проблем, който открих с неговите коментари, беше, че той характеризира британската армия основно като обучавайки него и други войници да виждат врага си не като човеци, а като шахматни фигури, които трябва да бъдат премахнати от дъската, което не е така. Точно обратното е.“

Според него именно тези коментари биха могли да „насърчат някои хора да се опитат да нападнат британски войници навсякъде по света“.

Полковник Кемп също коментира, че хората, които подкрепят талибаните, сега може да са „мотивирани да убият Хари“ поради спомени, които са били „възкресени“ от неговите коментари.

Кемп добави: „Да се ​​надяваме, че няма да успеят и съм сигурен, че той има доста добра охрана, но това е проблем.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.