Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Природният газ поскъпва с 30%

Цената на природния газ ще се повиши с 30% през януари, съобщи енергийният министър Росен Христов пред Нова телевизия. Причината  за поскъпването е използването на газ от хранилището в Чирен, който е купен на по-високи цени. Според него цената ще е около 200 лв., което е „в границата на приемливото”

България трябва да финализира преговорите с Турция за доставка на природен газ. Очаква се да бъдат сключени дългосрочни договори.

„България консумира около 3,5 милиарда куб. метра газ на година. Един милиард идва от Азербайджан, тоест около 30%. В момента всичко останало купуваме от Гърция – втечнен и тръбен газ. Това са краткосрочни договори. С Турция направихме голям пробив при срещата между Радев и Ердоган. Българският президент успя да договори изцяло промяна в тяхната позиция спрямо партньорството ни. Това не е постигано никога досега  – да ползваме турските терминали за втечнен газ“, заяви енергийният инистър.

Той съобщи, че правителството преговаря за 1 милиард  куб. метра, което са още 30%. „Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага  да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия”, заяви Росен Христов.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.