19.2 C
София
петък, 12 август, 2022

„Продължаваме промяната“ върнаха мандата за ново правителство

- Реклама -spot_imgspot_img

„Продължаваме промяната“ върнаха мандата на президента Румен Радев неизпълнен.

„Г-н президент, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, което едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен“, заяви кандидатът за министър-председател на ПП Асен Василев.

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие от кабинета не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото да е трудна, българите ще го постигнем“, отбеляза Радев.

Президентът препоръча на управляващите Народното събрание и кабинетът в оставка да оползотворят времето до следващия мандат с решаването на неотложни законодателни задачи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

По-рано Асен Василев обяви, че са събрали подкрепата само на 117 народни представители, което е недостатъчно, за да изпълнят управленската си програма и да излъчат кабинет.

Още преди дни Василев се зарече, че ако не събере 121 депутати за подкрепа на кабинет, ще върне празна папката с мандата.

ПП имаха 7 дни, както е по Конституция, за да съумеят да осигурят парламентарно мнозинство. Те получиха подкрепа само от коалиционните партньори ДБ и БСП, както и от шестимата независими.

Кои са останалите депутати, които са успели да привлекат на своя страна до бройката 117, Асен Василев не съобщи.

От опозицията пък обвиниха ПП, че пазаруват депутати пред очите на всички, което управляващите нарекоха търсене на подкрепа от истински независими от партийните си лидери и задкулисието народни представители.

Втората по големина парламентарна група е тази на ГЕРБ-СДС, която още предварително заяви, че веднага ще върне мандата на президента.

Източник:dir.bg
- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here