Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Проект „Кардеса“ свързва Украйна с България с подводен кабел в Черно море

Европейският съюз възнамерява да положи подводен интернет кабел през Черно море, за да подобри връзката с Грузия и да намали зависимостта от комуникационната инфраструктура, която минава през Русия, съобщи британският вестник „Файненшъл Таймс“.

В документ на Европейската комисия, видян от вестника, се казва, че 1 100-километровият кабел ще струва 100 милиона евро и е предназначен да свърже Европа с Кавказ и да намали „зависимостта от наземна оптична свързаност, транзитираща през Русия“.

Източник, запознат с въпроса, заяви пред изданието, че ЕС и Грузия през 2021 г. са се съгласили по принцип, че този кабел е необходимост, а конфликтът в Украйна даде на проекта допълнителен тласък, подчертавайки необходимостта да се намали зависимостта от „връзки, които не са сигурни или стабилни“. Проектът обаче все още се разглежда и няма отпуснати средства за реализацията му.

„Водафоун“, британска телекомуникационна корпорация, също има планове за подводен кабел в Черно море. Нейният проект, озаглавен „Кардеса“, ще свърже Украйна с България, Турция и Грузия, а след това ще премине към Армения, Казахстан и по-нататък в Азия. В момента компанията търси доставчици, твърди източник пред вестника. Самата „Водафоун“ от своя страна отказа коментар.

През декември ЕС обяви плановете си да инвестира около 2,3 милиарда евро в изграждането на Черноморския стратегически подводен електрически кабел, който ще свърже Грузия и Румъния и ще осигури износа на зелена енергия от Южен Кавказ към Европа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.