Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Проект „Кардеса“ свързва Украйна с България с подводен кабел в Черно море

Европейският съюз възнамерява да положи подводен интернет кабел през Черно море, за да подобри връзката с Грузия и да намали зависимостта от комуникационната инфраструктура, която минава през Русия, съобщи британският вестник „Файненшъл Таймс“.

В документ на Европейската комисия, видян от вестника, се казва, че 1 100-километровият кабел ще струва 100 милиона евро и е предназначен да свърже Европа с Кавказ и да намали „зависимостта от наземна оптична свързаност, транзитираща през Русия“.

Източник, запознат с въпроса, заяви пред изданието, че ЕС и Грузия през 2021 г. са се съгласили по принцип, че този кабел е необходимост, а конфликтът в Украйна даде на проекта допълнителен тласък, подчертавайки необходимостта да се намали зависимостта от „връзки, които не са сигурни или стабилни“. Проектът обаче все още се разглежда и няма отпуснати средства за реализацията му.

„Водафоун“, британска телекомуникационна корпорация, също има планове за подводен кабел в Черно море. Нейният проект, озаглавен „Кардеса“, ще свърже Украйна с България, Турция и Грузия, а след това ще премине към Армения, Казахстан и по-нататък в Азия. В момента компанията търси доставчици, твърди източник пред вестника. Самата „Водафоун“ от своя страна отказа коментар.

През декември ЕС обяви плановете си да инвестира около 2,3 милиарда евро в изграждането на Черноморския стратегически подводен електрически кабел, който ще свърже Грузия и Румъния и ще осигури износа на зелена енергия от Южен Кавказ към Европа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.