Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Проект Страх“: кога да бъде „използван“ нов щам на Ковид разкриват изтекли правителствени съобщения във Великобритания

Бившият здравен министър на Великобритания Мат Хенкок е искал да използва появата на нов щам на Ковид, за да „всее страх“ сред обществеността и да гарантира, че британците спазват локдауна, разкриват изтекли лични съобщения на бившия министър в WhatsApp, публикувани от Telegraph. Вестникът публикува разследването си под заглавие: Авторите на „Проект Страх“ обсъждат кога да бъде „използван“ нов щам на Ковид.

Британската медия е получила повече от 100 000 съобщения в WhatsApp, изпратени между министри, длъжностни лица и други служители, които показват как правителството е използвало тактиката за всяване на страх, за да наложи пълен локдаун.

В друго съобщение Саймън Кейс, секретарят на кабинета, казва, че „факторът страх/вина“ е „жизнено важен“ за „засилване на посланието“ по време на третия национален локдаун през януари 2021 г.

В съобщение Мат Хeнкок, тогавашен министър на здравеопазването, пише, че нов щам на Ковид, който се появи наскоро, ще помогне да се подготви почвата за задавашия се локдаун, като изплаши хората, за да спазват забраните.

"Проект Страх": кога да бъде "разгърнат" нов щам на Ковид, разкриват изтекли правителствени съобщения във Великобритания

Мат Хенкок, снимка: BBC

В разговор в WhatsApp на 13 декември, получен от The Telegraph, Деймън Пул – един от медийните съветници на Хенкок – казва на шефа си, че депутатите от торите са „вече бесни от перспективата“ за по-строги мерки срещу Ковид и затова могат да използват новината за новия щам.

Коментарът предполага, че те вярват, че щамът може да помогне да се подготви почвата за бъдещо блокиране и по-строги ограничения преди Коледа 2020 г.

Тогава Хенкок отговоря: „Плашим всички с новия щам.“

Медийният съветник  на здравния министър Деймън Пул се съгласява, като казва: „Да, това ще доведе до подходяща промяна в поведението.“

Дискусията идва два дни, след като Хенкок е информиран за появата на нов щам на Ковид, известен като вариант Алфа или Кент, през декември 2020 г. Скок в случаите по-късно доведе до ефективната отмяна на Коледа на 19 декември.

Хенкок изразява загрижеността си, че преговорите за Брекзит ще доминират в заглавията и ще намалят въздействието и моли Пул за съвет за медиите. „Кога ще използваме новия вариант?“, пита г-н Ханкок.

По време на пандемията правителството на Великобритания беше обвинявано във всяване на страх, но това беше отречено, като кабинетът отхвърли тогава тези твърдения като „подвеждащи“.

Съобщенията са дадени на Telegraph от журналистката Изабел Оукшот, виден критик на локдауните, която си сътрудничи с Хенкок по мемоарите му и е имала достъп до кореспонденциите на бившия министър. Тя твърди, че изтичането на текстовите съобщения е в обществен интерес.

Още по темата: Изтекоха 100 000 конфиденциални съобщения за пандемията от Ковид между членове на британското правителство в WhatsАpp 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.