Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Проф. Джефри Сакс: Украйна се превръща в европейския Афганистан

Авторитетният американски икономист и анализатор проф. Джефри Сакс разкритикува американската политика и нарече Украйна „30-годишен план“ на американската геополитическа стратегия, която се е провалила.

В интервю за американския подкаст Bad Faith проф. Сакс заяви: „Никой не е обяснил на обществото какъв е 30-годишният план да поставим “фигури на шахматната дъска“ в целия бивш СССР. Никой не е обяснил проекта „Украйна“. Никой не е обяснил на обществото как Збигнев Бжезински създаде през 1997 г. тази стратегия. В статия, озаглавена „Стратегията за Евразия“, в списание Foreign Affairs, Бжезински казва: „До 2005-2010 г. ще поканим Украйна да стане член на НАТО“. Това беше дългосрочен план. Той се обърна срещу нас, провали се ужасно“, коментира професорът от Колумбийския университет.

„Питате ме каква е истината за Украйна? Истината е, че украинците умират или са тежко ранени средно по хиляда души на ден, понякога два пъти повече. В момента се случва невъобразимо разрушение на украинското общество. И няколкото души, които са начело на тази политика (дали е Зеленски – не знам, казват, че би бил убит, ако опита нещо друго), в Украйна и в САЩ, воюват наистина до последния украинец“, заяви проф. Сакс.

„Това не е демократично избрано правителство, това е правителство на военното положение, което превиши конституционния лимит на мандата си. Хората биват застрелвани в реката на границата с Румъния, ако се опитат да преплуват реката, за да избегнат да бъдат мобилизирани в армията.

Хората биват вземани от улицата и изпращани на фронта без обучение. Може би им е казано как да боравят с оръжие и как да го зареждат, но след това ги изпращат на фронта и огромен брой умират. И това е американска политика. Това е нашата политика. Твърди се, че това е защита на демокрацията. Това не е защита на демокрацията. Това е опит да сложим нашата фигура на „шахматната дъска“ в тази игра на риска, която играем в момента“, коментира проф. Сакс.

„Всичко става изключително опасно“, заяви анализаторът и посочи, че властта в Киев е „радикализирана и се бори за своето оцеляване“, като „в този процес умират много от нейните граждани“. Той даде пример с провокации, които по думите му са изключително опасни.

„Британците винаги провокират. Те са били империя по-дълго от нас, тяхното поведение е дори по-лошо, въпреки че сега имат по-малко власт. Те винаги казват на украинците: „Отивайте и разбийте руснаците навсякъде, където можете“. Преди няколко седмици украинците удариха радара на руската система за ранно предупреждение при ядрена война. Шегувате ли се? Искате да сложите край на света чрез дестабилизация на системата за ранно предупреждение при ядрена атака на ядрена свръхсила? Но те го направиха на две места“, посочи проф. Сакс.

Анализаторът сравни войната в Украйна с тази в Афганистан: „Това, което наблюдаваме, е превръщането на Украйна в европейския Афганистан. Афганистан беше във война в продължение на десетилетия, беше разрушен, икономиката, културата, организацията на държавата, инфраструктурата бяха разрушени. Това е американско дело. Ние бяхме там през цялото това време. Всичко, което искахме, беше нашето място там, нашата фигура на „шахматната дъска“. Но точно това се случва и в Украйна“, предупреди проф. Джефри Сакс.

Още анализи от проф. Джефри Сакс:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.