Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прокуратурата назначи нова експертиза по делото с обезобразеното с нож и 400 шева момиче

След гневната обществена реакция прокуратурата в Стара Загора назначи нова, тройна съдебномедицинска експертиза по делото с обезобразеното с макетен нож младо момиче. Ако се установи, че телесната повреда е тежка, от държавното обвинение ще поискат отново задържане под стража на обвинения за престъплението, се казва в съобщение на прокуратурата.

18-годишното момиче е било нападнато от 26-годишния Георги Николаев, който от ревност я обезобразил с макетен нож, счупил е носа й и е обръснал главата й. Двамата са имали връзка от 4 месеца. Лекарите са направили 400 шева на раните, което обаче според съдебната експертиза е „лека телесна повреда“.

Това, според съдебния експерт, е „лека телесна повреда“, пише под стотици публикации във Фейсбук, споделящи снимките с нараняванията, заснети от майката на момичето. Снимките са цензурирани заради изключителната жестокост, причиненна на жертвата.

От прокуратурата излязоха със следното изявление: със заповед на административния ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора, е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство, водено спрямо Г.Г, на 26 г. На 28 юни 2023 г. той е бил обвинен, че на 26 юни е причинил средна телесна повреда на 18-годишната Д. М., се казва в съобщението на прокуратурата.

Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност на деянието. С оглед на това е създаден екип от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора, които да предприемат действия по ускоряване на разследването.

Дадени са указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата и ще изготвят заключението си в най-кратък срок.

След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза екипът от наблюдаващи прокурор ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието.

При наличие на постъпили сигнали и за други деяния, касаещи противозаконни прояви на Г. Г., по тях ще започне незабавно разследване.

Първоначално прокуратурата е поискала постоянно задържане под стража на Георги Николаев за причиняване на средна телесна повреда. Районният съд в Стара Загора е оставил извършителя на зверството в ареста. Той обаче е обжалвал наложената мярка, като на горна инстанция в Окръжния съд е представена съдебна експертиза за „лека телесна повреда“ и съдът го е пуснал на свобода. Решението е на съдия Татяна Гьонева, чиито снимки, придружени със стотици коментари на възмущение във Фейсбук, я накараха да изтрие профила си от социалната мрежа.

Междувременно в социалните мрежи се организират протести в защита на обезобразеното с нож момиче и липсата на правосъдие.

Протести ще се проведат в Стара Загора, София и Бургас с искане за сраведливо наказание за жестоката гавра. Кметът на Стара Загора призова във Фейсбук гражданите на града на протест в понеделник в 18 ч.:

„Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова!“

Протестът в Бургас тръгва от Бургаският районен съд от 18 ч. в понеделник, а в София – в същия час пред Народното събрание с искане за промени в закона.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.