Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прокуратурата проверява Бойко Рашков по сигнал за пране на пари

Прокуратурата е разпоредила проверка на КПКОНПИ по постъпил сигнал и медийни публикации за пране на пари срещу бивш вътрешен министър и настоящ депутат от 48-то Народно събрание. Това съобщиха днес от Софийска градска прокуратура, без да сочат името на проверявания.

В момента в парламента има трима бивши МВР шефове – Младен Маринов и Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС и Бойко Рашков от “Продължаваме промяната”. Вчера медийни публикации свързаха името на Бойко Рашков с евентуално осуетяване на разследване и пране на пари.

Според официалното съобщение, цитирано от „Труд“, твърденията са от две групи. Първата е за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия МВР шеф към престъпления против финансовата система – пране на пари.

В сигнала до прокуратурата пише, че миналата зима ГДБОП е водила оперативна разработка “Градинарят” срещу доверен човек, който се грижи за имението, ползвано от Бойко Рашков, в покрайнините на София. Твърди се, че българска банка изпратила сигнал до МВР, а не до ДАНС, че техен клиент получава крупни суми евро, които тегли в брой и отнася в неизвестна посока. Сигналът бил препратен до ГДБОП и проверка показала, че това е мъж, който живее и се грижи за имението на Рашков. Според публикации в медиите спецполицаи не докладвали за разработката и на шефа си и на ДАНС, за да не излагат министъра, а той самият пък им казал, че градинарят му получавал суми от роднини.

“Не знам, трябва да питате прокуратурата, защо питате мене”, каза днес Бойко Рашков на репортерите в парламента и отказа да отговаря на въпросите им.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.