Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прокуратурата проверява Бойко Рашков по сигнал за пране на пари

Прокуратурата е разпоредила проверка на КПКОНПИ по постъпил сигнал и медийни публикации за пране на пари срещу бивш вътрешен министър и настоящ депутат от 48-то Народно събрание. Това съобщиха днес от Софийска градска прокуратура, без да сочат името на проверявания.

В момента в парламента има трима бивши МВР шефове – Младен Маринов и Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС и Бойко Рашков от “Продължаваме промяната”. Вчера медийни публикации свързаха името на Бойко Рашков с евентуално осуетяване на разследване и пране на пари.

Според официалното съобщение, цитирано от „Труд“, твърденията са от две групи. Първата е за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия МВР шеф към престъпления против финансовата система – пране на пари.

В сигнала до прокуратурата пише, че миналата зима ГДБОП е водила оперативна разработка “Градинарят” срещу доверен човек, който се грижи за имението, ползвано от Бойко Рашков, в покрайнините на София. Твърди се, че българска банка изпратила сигнал до МВР, а не до ДАНС, че техен клиент получава крупни суми евро, които тегли в брой и отнася в неизвестна посока. Сигналът бил препратен до ГДБОП и проверка показала, че това е мъж, който живее и се грижи за имението на Рашков. Според публикации в медиите спецполицаи не докладвали за разработката и на шефа си и на ДАНС, за да не излагат министъра, а той самият пък им казал, че градинарят му получавал суми от роднини.

“Не знам, трябва да питате прокуратурата, защо питате мене”, каза днес Бойко Рашков на репортерите в парламента и отказа да отговаря на въпросите им.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.