Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прокуратурата: Васил Божков е имал бизнес отношения с Пригожин

Васил Божков е имал бизнес отношения с Евгений Пригожин, заяви прокуратурата в съдебната зала на Софийски градски съд, където се гледа мярката за неотклонение на бизнесмена. Вчера той се върна от Дубай и беше арестуван на летището. Магистратите решиха бизнесменът да остане в ареста за постоянно.

В съдебната зала прокурор Ангел Кънчев изнесе данни за връзките на Божков със загиналия в самолетна катастрофа ръководител на ЧВК „Вагнер“.

„От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим“, каза държавният обвинител.

По думите на прокурора хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението, Васил Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин.

Прокурор Кънчев поиска определяне на мярка „задържане под стража“, а Божков отговори „Няма какво да кажа, прокурорът може да иска каквото си поиска“.

Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като така бюджетът е ощетен с над 700 млн. лева. Божков е обвинен, че е ръководел организирана престъпна група от 2014 г., която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.