Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прокурорът на Международния наказателен съд иска заповед за арест на Нетаняху

Прокурорът на Мeждународния наказателен съд (МНС) Карим Хан се обърна към Камарата за предварително производство да издаде заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант. Това се казва в изявлението на Хан.

В документа се отбелязва, че на базата на събраните доказателства прокуратурата има основателни причини да смята, че и двамата „са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Палестина (в Ивицата Газа) поне от 8 октомври 2023 г.“

Прокурорът иска от Мeждународния наказателен съд да издаде заповеди за арест и на трима лидери на Хамас заради атаката на движението срешу Израел на 7 октомври.

Искането на заповеди за арест срещу израелци на висши ръководни постове е първият път, когато МНС се насочва към близък съюзник на Съединените щати. Панел от съдии на МНС сега ще разгледа молбата на Хан за заповеди за арест и ще вземе решение.

Когато миналия месец се появиха съобщения, че главният прокурор на МНС обмисля подобен ход,  Нетаняху каза, че всякакви заповеди за арест на МНС срещу висши израелски правителствени и военни служители „ще бъдат безобразие от исторически пропорции“ и че Израел „има независима правна система, която стриктно разследва всички нарушения на закона“.

В интервю за CNN в отговор на коментарите, направени от Нетаняху, Хан заяви: „Никой не е над закона“. Той каза, че ако Израел не е съгласен с МНС, „те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да повдигнат оспорване пред съдиите в съда и това е, което ги съветвам да направят“.

Израел и САЩ не са членове на Международния наказателен съд. Международният съдебен орган обаче има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинците официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.