Разследвания и новини без цензура

вторник, 26 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Протестиращите в Париж щурмуваха офиса на американския гигант BlackRock

Стотици французи, които от седмици протестират срещу промените в пенсионната система на френския президент Еманюел Макрон, нахлуха в централата в Париж на американската инвестиционна компания BlackRock с лозунги и запалени димки.

Синдикалните действия в историческата сграда Centorial в Париж бяха насочени към BlackRock заради дейността на частния пенсионен фонд на американската компания, обясни 51-годишната протестираща Франсоаз Оник пред Ройтерс.

„Правителството иска да принуди хората да финансират собственото си пенсиониране с частни пенсионни фондове, но това, което знаем, е, че само богатите ще могат да си плащат“, каза друг протестиращият, който е учител.

Акцията дойде на 11-ия ден от национални синдикални стачки и демонстрации срещу плана на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64 години.

BlackRock не отговори на искането на Ройтерс за коментар.  За разлика от много други европейски страни, в които пенсиите се финансират поне частично от частни пенсионни фондове, Франция има система, при която вноските на тези, които работят в момента, директно финансират пенсиите на тези, които сега са в пенсия.

Правителството казва, че е необходима промяна, за да се запази пенсионната система от фалит.

Пеейки любимия лозунг на протестиращите срещу пенсионната реформа във Франция „On est la“ („Ние сме тук“), демонстрантите напуснаха сградата след половин час, без да причиняват никакви материални щети.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.