Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Протестите на фермерите в Европа сe разпространиха и във Франция

След Германия, Холандия, Полша и Румъния протести на фермерите започнаха и във Франция. Те блокираха магистралата А64 между Тулуза и Байон в двете посоки, съобщи Figaro.

Френските фермери засилват протестните движения в цялата страна, следвайки примера на германските и полските си колеги, отбелязва вестникът.

Югозападно от Тулуза около 200 фермери блокираха магистралата близо до Карбон в петък, след като решиха да лагеруват там през целия уикенд. Докато не се срещнем  Габриел Атал, ще поддържаме блокадата си“, казва Жером Бейл, фермер от Монтескьо-Вълстър, в интервю за Le Figaro. Атал е новоназначеният премиер на Франция.

Фермерите организираха акции в Тарн и От-Гарон в района на Окситания в южната част на страната. Те блокираха магистралата с купи сено и трактори. Земеделците настояват властите да признаят важността на тяхната професия и да променят селскостопанската политика на Франция, която ги прави неконкурентоспособни. Земеделските стопани са против вноса на селскостопански продукти, ограниченията за използване на вода за напояване, увеличаването на цените на дизеловото гориво и екологичните ограничения.

„Ние сме в състояние да произвеждаме храни във Франция, но купуваме храни от чужбина, където използват пестициди, които са забранени у нас, въпреки че френската селскостопанска индустрия е една от най-здравословните. Ние изискваме уважение от държавата и с нас трябва да се съобразяват“, каза  пред телевизия Cnews Жером Бейл, който организира блокадата.

През последните седмици стачкуват фермерите  в Германия, Холандия, Полша и Румъния.

Повече от 10 000 протестиращи участваха в демонстрация в Берлин, съобщи Der Spiegel. Според правоохранителните органи десетки хиляди единици селскостопанска техника, с които демонстрантите пристигнаха в града, са блокирали ключови транспортни артерии на германската столица. Лидерите на протестите, които говориха от сцената, призоваха германското правителство да преразгледа плановете за премахване на помощите за дизеловото гориво и възстановяване на транспортния данък.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.