Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Проучване, финансирано от ЕС, обяви и домашно произведените храни за заплаха за климата

Проучване на Университета в Мичиган твърди, че домашните храни произвеждат пет пъти повече въглеродни емисии от методите на индустриалното земеделие. С други думи, частните градини могат да се считат за заплаха за околната среда.

The Telegraph и други корпоративни медии публикуваха статии под заглавие „Въглеродният отпечатък на домашно отгледаните храни е пет пъти по-голям от тези, отглеждани конвенционално“.

Проучването включва анализ на различни градини – от отделни семейни парцели до градски и обществени парцели – и твърди, че „градинската инфраструктура“ за отделните парцели (като повдигнати лехи) допринася за много по-голямо замърсяване с въглерод от мащабното земеделие. Проучването не коментира факта, че повдигнатите лехи са по-ефективни и дават повече реколта в по-малко пространство.

Джейк Хоус, докторант в Мичиган и един от авторите на изследването, твърди, че „най-значимият принос за въглеродните емисии в обектите на градското земеделие, които изследвахме, беше инфраструктурата, използвана за отглеждане на храната – от повдигнати лехи до градински навеси и пътеки, тези конструкции имаха много въглерод, инвестиран в тяхното изграждане“. Т.е. според изследването по-голямата част от емисиите не идват от отглеждането на самата храна, а от инфраструктурата, необходима, за да може храната да се отглежда.

Проучването е финансирано от множество международни групи, включително Националната научна фондация на САЩ и програмата „Хоризонт“ на Европейския съюз, която посочва „100 неутрални по отношение на климата градове до 2030 г.“ като една от целите на проекта. Tези градове трябва да действат като водещи модели за евентуалното поглъщане на всички останали градове от програмата за въглеродни емисии до 2050 г.

Самото проучване не твърди непременно, че хората трябва да спрат градинарството, но прокарва тезата, че контролът на въглеродните емисии е необходим дори на индивидуално ниво.

Още по темата: Метеоролози: Трилиони долари се харчат за „климатичните промени“ въз основа на неточни температурни данни 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

6 COMMENTS

  1. „Проучване, финансирано от ЕС, обяви и домашно произведените храни за заплаха за климата“ – естествено, че като е ФИНАНСИРАНО от ЕВРОджендърасите трябва резултата да е вреден, не екологичен, крив, изметнат, четвъртит и набит 🤬😡

  2. Селското стопанство е последното нещо, което би повлияло на климата!Вулканите и най-вече войните влияят зле на климата!Земята също има своята цикличност в тази работа. Тия тъпунгери се мъчат да ни изкарат по-прости от тях!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.