Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Провал на срещата в Рамщайн: Германия отказва нейни танкове да бъдат изпратени в Украйна

Ключови страни от НАТО не успяха да постигнат споразумение за доставка на бойни танкове „Леопард 2“ в Украйна, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус. Въпросът беше обсъден на среща на западни военни донори за Киев в американската военновъздушна база „Рамщайн“ в Германия.

Няма единодушно мнение за изпращането на произведените в Германия танкове в Киев, каза Писториус пред журналисти и добави, че „всички плюсове и минуси трябва да бъдат претеглени внимателно“. Все още не е ясно дали такова решение ще бъде взето в близко бъдеще, заяви той.

Впечатлението, че Германия „стои на пътя“ на „солидна коалиция“, готова да изпрати танкове в Украйна, е погрешно, отбеляза Писториус. Според министъра много членове на НАТО споделят мнението на Берлин, че „има основателни причини за доставката и основателни причини срещу нея“.

Германия обаче се готви потенциално да достави танковете бързо, ако бъде дадена зелена светлина, заяви Писториус. Той обяви, че е наредил национална инспекция на танковете, за да се определи броят на частите от оборудването, което страната има на склад както в германските въоръжени сили  Бундесвера, така и в индустриалните складове.

Сега се очаква и министерството на отбраната да провери дали оборудването на склад е съвместимо с произведените в Германия танкове, използвани от други държави, съобщи Писториус. Това е подготовка за ден, „който може да дойде“, обясни министърът.

Писториус избегна въпроса дали Берлин ще предостави разрешителни за реекспорт на Полша и други страни, които може да се опитат да изпратят танкове германско производство в Украйна. Това е решение, което канцлерът Олаф Шолц трябва да вземе, каза той.

Германия отдавна не е склонна да доставя по-тежко оръжие на Киев, твърдейки, че би искала да избегне превръщането си в пряка страна в конфликта между Москва и Киев. Берлин също настоява, че няма да взема такива решения едностранно, добавяйки, че координацията с други членове на НАТО, особено САЩ и Франция, е важна.

Берлин отрече да е получавал каквито и да било официални искания за реекспорт от страни с танкове „Леопард 2“ в инвентара си, предупреждавайки, че изпращането им в Украйна без разрешението на Берлин ще бъде „незаконно“.

Въпреки позицията на Берлин Полша обяви плановете си да изпрати танкове „Леопард 2“ в Киев. Финландия и Холандия също обмислят подобен ход. Украйна многократно е искала такова оборудване.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.