Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Провал на срещата в Рамщайн: Германия отказва нейни танкове да бъдат изпратени в Украйна

Ключови страни от НАТО не успяха да постигнат споразумение за доставка на бойни танкове „Леопард 2“ в Украйна, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус. Въпросът беше обсъден на среща на западни военни донори за Киев в американската военновъздушна база „Рамщайн“ в Германия.

Няма единодушно мнение за изпращането на произведените в Германия танкове в Киев, каза Писториус пред журналисти и добави, че „всички плюсове и минуси трябва да бъдат претеглени внимателно“. Все още не е ясно дали такова решение ще бъде взето в близко бъдеще, заяви той.

Впечатлението, че Германия „стои на пътя“ на „солидна коалиция“, готова да изпрати танкове в Украйна, е погрешно, отбеляза Писториус. Според министъра много членове на НАТО споделят мнението на Берлин, че „има основателни причини за доставката и основателни причини срещу нея“.

Германия обаче се готви потенциално да достави танковете бързо, ако бъде дадена зелена светлина, заяви Писториус. Той обяви, че е наредил национална инспекция на танковете, за да се определи броят на частите от оборудването, което страната има на склад както в германските въоръжени сили  Бундесвера, така и в индустриалните складове.

Сега се очаква и министерството на отбраната да провери дали оборудването на склад е съвместимо с произведените в Германия танкове, използвани от други държави, съобщи Писториус. Това е подготовка за ден, „който може да дойде“, обясни министърът.

Писториус избегна въпроса дали Берлин ще предостави разрешителни за реекспорт на Полша и други страни, които може да се опитат да изпратят танкове германско производство в Украйна. Това е решение, което канцлерът Олаф Шолц трябва да вземе, каза той.

Германия отдавна не е склонна да доставя по-тежко оръжие на Киев, твърдейки, че би искала да избегне превръщането си в пряка страна в конфликта между Москва и Киев. Берлин също настоява, че няма да взема такива решения едностранно, добавяйки, че координацията с други членове на НАТО, особено САЩ и Франция, е важна.

Берлин отрече да е получавал каквито и да било официални искания за реекспорт от страни с танкове „Леопард 2“ в инвентара си, предупреждавайки, че изпращането им в Украйна без разрешението на Берлин ще бъде „незаконно“.

Въпреки позицията на Берлин Полша обяви плановете си да изпрати танкове „Леопард 2“ в Киев. Финландия и Холандия също обмислят подобен ход. Украйна многократно е искала такова оборудване.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.