Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пускат ни частично в Шенген, ако приемем бежанци

Австрия е готова да вдигне ветото за Шенген по въздух за България и Румъния, ако двете страни приемат бежанци от Сирия и Афганистан, според вътрешния министър Герхард Карнер, цитиран от Bloomberg. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, а България и Румъния официално няма да са част от шенгенското пространство.

Планът, който ще се нуждае от одобрението на всички държави-членки на ЕС, предвижда продължаване на строгия граничен контрол за движение по пътищата, се казва в изявление на австрийското вътрешно министерство. По-свободните правила за въздушния трафик ще зависят от това двете източноевропейски нации да приемат екстрадирани лица, търсещи убежище, както и ЕС да утрои средствата, отпуснати за контрол на имиграцията, се казва в изявлението.

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку приветства предложението, което той нарече „пробив“ и знак за гъвкавост от страна на Австрия, и упълномощи своя вътрешен министър да завърши преговорите по въпроса, според изявление на премиера във Facebook.

Министрите на вътрешните работи от т. нар. Залцбургски форум на страните от Централна и Източна Европа ще обсъдят плана на среща следващата седмица в Словения.

За разлика от румънските власти, условието на Австрия не предизвика такава позитивна реакция в България. “За нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя, мисля, че са трудно приемливи за България”, коментира президентът Румен Радев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Аре нема нужда, терористи тип маймуноподобни талибани обсебени и опиенени от фанатизма си не ни трябват. Няма нужда да става Чечня -2 1991 г. Нямаме нужда от наиакъв шенген, нито от разни евро педал зони. не ни трябват дигитални пари. остават парите в брой. ТОЧКА.

  2. Каква е тая измишльотина – въздушен шенген??? И еб@хти условията: да вземем бежанци? Срещу „въздушен“ Шенген??? Това и срещу пълно приемане в Шенген не си заслужава! Който ги извика в ЕС да си ги гледа. Дайте ги на Меркел и Макрон. А виновните за войните, от където идват т.нар. бежанци – САЩ си тряйкат и както винаги ни лук яли, ни мирисали! Австрия да ги даде тези бежанци на САЩ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.