Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Путин: Дедоларизацията е необратима, БРИКС изпреварва Г-7 с 31% дял в световната икономика

Американският долар губи глобалната си роля в „обективен и необратим“ процес, заяви руският президент пред участниците в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка. Владимир Путин говори чрез видеовръзка заради издадената заповед за арест от Международния наказателен съд. Южна Африка е страна по Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) – документът, с който е учреден МНС.

Дедоларизацията „набира скорост“, каза Путин и добави, че членовете на групата на големите нововъзникващи икономики се стремят да намалят зависимостта си от американската валута при взаимните транзакции.

Руският президент заяви, че петте държави – Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка – се превръщат в новите световни икономически лидери и че техният кумулативен дял в световния БВП е достигнал 26%.

Той отбеляза, че ако се измерва по паритета на покупателната способност, БРИКС вече е надминала Групата на седемте (Г-7) водещи индустриализирани държави – представляваща 31% от световната икономика, в сравнение с 30% за Г-7.

Путин: Дедоларизацията е необратима, БРИКС изпреварва Г-7 по паритет на покупателна способност

През последните 10 години взаимните инвестиции между страните-членки на БРИКС са се увеличили шест пъти. Общите им инвестиции в световната икономика са се удвоили, докато кумулативният износ представлява 20% от общия световен износ, каза Путин.

Москва се фокусира върху преориентирането на транспортните и логистичните си маршрути към „надеждни чуждестранни партньори“, включително членове на БРИКС, за да осигури непрекъснато снабдяване с енергия и храни на международния пазар.

Основните цели на Русия включват развитието на Северния морски път и транспортния коридор „Север-Юг“, заяви Путин. Първата, преминаваща през Северния ледовит океан, по северното крайбрежие на Русия, ще осигури по-бързи доставки на стоки между Европа и Далечния изток. Втората ще свърже северните и балтийските пристанища на Русия с Персийския залив и Индийския океан, улеснявайки движението на товари между евразийските и африканските държави.

„Ние постоянно увеличаваме доставките на горива, храни и торове за държавите от Глобалния юг“ и активно допринасяме за глобалната продоволствена и енергийна сигурност, каза Путин. Той обвини за настоящата международна продоволствена криза едностранните санкции на Запада, определяйки ги като „незаконни“.

Дефицитът на ресурси и нарастващото неравенство в световен мащаб са „пряк резултат“ от подобни политики, аргументира се руският президент. Той изтъкна главоломно растящите цени на зърното и храните като най-новата проява на този процес, засягащ предимно най-уязвимите нации.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.