Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Путин и Зеленски в различни хотели в Бали на срещата на Г-20

Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски ще пътуват до Бали през ноември за срещата на върха на Г-20, заяви индонезийски дипломат пред в. „Национален вестник“ на ОАЕ.

Ако е вярно, срещата на върха ще бъде първото събитие, на което ще присъстват и двамата лидери от началото на войната на Русия в Украйна.

„И двамата се съгласиха [да присъстват]“, Посланикът на Индонезия в Обединените арабски емирства Хюсеин Багис заяви пред The National.

Той призна, че „ситуацията не е лесна заради войната между Украйна и Русия“ и заяви, че правителството му вече планира как да организираме пристигането на двамата лидери. „Решаваме в кои хотели да ги поставим – един за г-н Путин и един за г-н Зеленски“, каза той.

Кремъл потвърди през юни, че Путин ще присъства на срещата на върха, въпреки че говорителят Дмитрий Песков уточни, че форматът на участието на Путин „все още не е определен“. Киев заяви през август, че Зеленонски „вярва, че трябва да бъде на територията на Украйна“, но ще „помисли“ да направи пътуването, ако Путин присъства лично.

Днес прессекретарят му Сергей Никифоров в коментар пред украинските медии отрече информацията, че Зеленонски е решил да посети срещата на върха на Г-20.

Президентът на САЩ Джо Байдън и редица други западни лидери призоваха индонезийския президент Джоко Видодо да не кани Путин на срещата на върха в Бали. Уидодо обаче покани руския лидер. След като Видодо се срещна със Зеленски и Путин по-рано това лято в опит да „покани двамата лидери да започнат диалог и да спрат войната“, Багис заяви пред The National че Индонезия има за цел „да превърне Г-20 в платформа за мир, а не в конфликт“.

Въпреки че Украйна не е една от 20-те най-големи икономики в света, Зеленонски е поканен в Бали като гост.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.