Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Путин предупреди Запада за риска от катастрофално покачване на цените в енергетиката заради санкциите срещу Русия

Президентът Владимир Путин предупреди Запада, че продължаващите санкции срещу Русия във връзка с войната в Украйна рискуват да предизвикат катастрофални покачвания на цените на енергията за потребителите по света.

„Ограниченията на санкциите върху Русия причиняват много повече щети на тези страни, които ги налагат“, каза Путин пред лидерите на петролната и газовата промишленост на Русия, включително главния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин и вицепремиера Александър Новак.

„По-нататъшното използване на санкциите може да доведе до още по-тежки – без преувеличение, дори катастрофални – последици на световния енергиен пазар.“, коментира руският президент.

Русия е вторият по големина износител на нефт в света след Саудитска Арабия, най-големият износител на природен газ в света и най-големият износител на пшеница в света. Европа внася около 40 процента от своя газ и 30 процента от петрола си от Русия.

Според руския президент икономическият „блицкриег“ на Запада се е провалил, но са нанесени щети на икономиката от 1,8 трилиона долара.

„Трябва да се чувстваме уверени в себе си, но трябва да видите рисковете – рисковете все още са налице“, каза Путин.

Путин заяви, че положението на руския сектор на горивата и енергетиката остава стабилно, позовавайки се на увеличаването на добива на нефт и газов кондензат до 10,7 барела дневно през юни. Въпреки това руските енергийни компании трябва да се подготвят за нефтено ембарго на ЕС, определено да влезе в сила около края на годината.

„В момента правителството обмисля варианти за развитие на железопътната и газопроводната инфраструктура за доставка на руски нефт и нефтени продукти на приятелски държави“, каза Путин.

 

Източник:Reuters
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.