Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Путин: Радикални ислямисти извършиха атентата край Москва

„Знаем кой извърши нападението в „Крокус Сити Хол“, но искаме да знаем кой го е поръчал“, заяви руският президент Владимир Путин. „Тази атака беше извършена от радикални ислямисти“, каза той във встъпителните си думи от видеоразговор с представители на правоохранителните органи.

137 души бяха убити и над 170 ранени на 22 март в концертния комплекс „Крокус Сити Хол“ край Москва, когато четирима въоръжени мъже започнаха да стрелят по посетителите с автомати и подпалиха залата с бутилки със запалителна течност. Отговорност пое терористична групировка „Ислямска държава“, която публикува видео, заснето от един от терористите.

„В хода на съвместната работа на нашите специални служби и правоохранителните органи е необходимо да се получат отговори на редица въпроси, например дали радикални, дори терористично настроени ислямски организации наистина са заинтересовани да нанесат удари по Русия, която днес се застъпва за справедливо решение на ескалиралия близкоизточен конфликт“, каза Путин.

„Съединените щати по различни канали се опитват да убедят своите сателити и други страни по света, че според данните на тяхното разузнаване няма следа от Киев в терористичната атака в Москва, че кървавата терористична атака е извършено от последователи на исляма, членове на забранената в Русия организация „Ислямска държава“, заяви руският президент и посочи, че нападателите са пътували към украинската граница. Той попита защо са пътували към Украйна и кой ги е чакал там.

В момента руските правоохранителни органи разследват извършителите, които са задържани и изправени пред съдия. Разследването трябва да бъде професионално, без никакви политически пристрастия, каза Путин.

Руските служби за сигурност задържаха четиримата извършители в Брянска област, както и седем от предполагаемите им съучастници. Четиримата са граждани на Таджикистан. Сред арестуваните са и баща и двамата му синове, които са предоставили автомобила на терористите, с който избягаха от местопрестъплението, както и руски гражданин, който им е дал квартира преди атаката.

Още по темата: Един от терористите от „Крокус“ е публикувал снимки от Турция месец преди атентата 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.