Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Путин за войната в Донбас: През 2014 г. нямахме хиперзвукови оръжия, а сега имаме

Според руския президент Владимир Путин е невъзможно да се разсъждава дали Москва е трябвало да реагира на събитията в Украйна още през 2014 г., когато започна войната в Донбас.

„В случая няма как да се използва условно наклонение“, добави той в интервю, цитирано от ТАСС.

„Да, трябва да направим много, да речем, за развитието на сухопътните войски, но тогава нямахме хиперзвукови оръжия, а сега имаме. Да, фактически не ги използваме, но имаме такива. Разбирате ли? Имаме и други модерни системи, а през 2014 г. нямахме нищо подобно“, отговори Путин.

Много неща в Русия се промениха от 2014 г. досега, каза руският президент. Той спомена по-специално „рекордната зърнена реколта“ през 2022 г. – 150-155 милиона тона, развиващото се „заместване на вноса с родно производство“ (курс, поет от Москва след 2014 г. с оглед взаимните санкции на федерацията и Запада) и укрепената финансова система в Русия.

„Какво би станало през 2014 г.? Много е трудно да се каже“, отговори Путин на критиката, че реакцията на Русия е закъсняла и това е дало възможност на НАТО да въоръжи Украйна и да я подговти за войната. Преди месеци бившият вече канцлер Ангела Меркел призна, че Минските споразумения са били сключени само за да печлят време за превъоръжаване на Украйна и подготовката на войските й за конфронтация с Русия, но не и да се изпълняват от Киев.

Той коментира събитията в Крим през 2014 г. „Ние просто не можехме да откажем на кримчани подкрепа и защита от наша страна. Именно защото там нацистчетата, както им казват в самата Украйна, вече налитаха срещу тях“, заяви Путин.

Руският президент нарече защитата на хората от Крим „свещено задължение“, но с уговорка: „Предпоставката за нас бе, че ще успеем да решим (нещата) с абсолютно мирни средства, мирни. Никога не сме се стремили към някаква конфронтация“.

„Западните така наречени партньори на Русия разиграваха Москва и от самото начало нямаха намерение да решат с мирни средства въпроса за Донбас. Те просто тъпчеха с оръжия Украйна и я готвеха за бойни действия“, заяви Владимир Путин по повод войната в двете сепаратистки републики ДНР и ЛНР, които обявиха автономия от Украйна през 2014 г. За разлика от Крим обаче те не се присъединиха към Русия тогава и войната  в Донецк и Луганск, част от района на Донбас, продължава вече 9 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.