Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Радев: България няма да изпрати повече оръжие за Украйна, категорично съм против

Категорично съм против да бъде предоставяно оръжие от Българската армия на Украйна. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на искането на Украйна за предоставяне на още оръжия.

Радев заяви, че позицията му е ясна и категорично е против изпращане на въоръжение от резервите на Българската армия в зоната на военните действия.

„Още в първите часове България заяви твърда позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава. Продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение и може да бъде постигнат само с прекратяване на огъня и с диалог“, посочи президентът.

„Що се отнася до някои призиви на бивши народни представители, нека да е ясно, че партиите на войната нека спечелят изборите, нека съставят правителство, нека да поемат отговорност за решението Българската армия да предаде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас“. Така президентът Румен Радев отговори на въпроса за искания импийчмънт от лидерите на ДБ.

„Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия“, повтори няколко пъти Радев.

Президентът отново се върна на бившите депутати от ДБ, които му искат импийчмънт. „Те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на хората. 48-я парламент се разпусна от страх да не състави правителство , прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложените от съдебното правителство предложения за модернизацията на армията ни“, допълни държавният глава.

„Нека да припомня, че служебното правителство изпълни решението на 48-то Народно събрание, в което много ясно пише, че последваща военна помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности.

Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион, изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията – да гарантира сигурността и теротириалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие“, изтъкна държавният глава.

По думите му съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма. „Няма кой друг да свърши нашата работа и тя започва с приемането на закони, които да гарантират тази битка“, призова той.

Радев очаква 49-ия парламент приоритетно да приеме закона за правосъдната реформа така че да има ефективна борба с корупцията.

„А не само да симулираме борба с корупцията“, допълни той.

Трябва реална, ефективна борба с корупцията, за да бъдат отпушени процесите в страната. Народното събрание блокира важни закони, свързани с Шенген и Еврозоната. Проверете защо саботираха тези закони – дали не е заради корист и лобизъм.

България е суверенна държава и никой не може да ни поставя искания и ние няма да приемем никакви искания. Това е силен политически сигнал и го приемаме като помощ от стратегически сътрудник.

Вие как мислите? Ще повлияят разкритията на „Магнитски“ и трябва ние да си вършим работата, а не някой отвън да ни ги посочва. Трябва да се ангажираме сами с проблемите си и тогава ще се оправят нещата“, коментира Радев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.