Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Радев към Зеленски: Не подкрепям предоставянето на българско оръжие на Украйна

„Не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия. Аз като главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на държавата да не отслабват“, заяви президентът Румен Радев на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски.

„Следим с тревога как бойните действия стават все по-ожесточени, загиват все повече хора, включително от българската дисапора в Украйна. С всеки изминал ден рискът за сигурността в Европа расте. Конфликтът се превръща във война на изтощение, който засяга икономиките в Европа“, каза Радев.

За съжаление този конфликт няма военно решение. Важно е да обръщаме внимание за последователни усилия за деескалация, подчерта българският държавен глава.

„Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази война. Още в първите дни на войната заклеймих тази агресия. В първите месец България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава“, заяви Радев.

Зеленски благодари, че България е приютила украински бежанци, но думите на Радев за българското оръжие не се харесаха на украинския президент.

„Недай си боже някоя трагедия да стане и вие да сте на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности, какво ще правите тогава? Ще кажете: „Путин, взимай български територии?”. Не, вие като президент няма да допуснете компромис със сувереността си“, каза украинският президент.

„Вие няма да допуснете компромис, сигурен съм“, заяви той.

Радев се обърна към Зеленски: „Не приемам предоставянето на боеприпаси от резервите на България.“

„Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, но съм убеден, че Украйна един ден ще бъде част от Европа“, категоричен бе той.

По думите му Путин няма да се успокои, докато не ги избие.

„Това не е просто някакъв друг въпрос. Ние искаме просто да живеем. Много ми се иска да ме разберете“, подчерта Зеленски.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.